Фестивалът на детската книга в Сливен се прочу в чужбина

  • 14 май 2014 12:21

  • 698
  • 0
Фестивалът на детската книга в Сливен се прочу в чужбина
©

Фестивалът на детската книга в Сливен става популярен и в чужбина, каза днес директорът на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" Росица Петрова на заключителна пресконференция по повод на шестнайсетото издание на фестивала.

През тази година в него са участвали известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, Украйна, Румъния и Турция, работещи по проблемите на детската литература и детското четене, отбелязва БТА.

Гост на културното събитие е бил и Урош Петрович - известен сръбски писател, чиито издания ще бъдат преведени на български език.

През тази година в Сливен бе представена първата в страната интерактивна книжка "Божана в подводния свят" на Божана Апостолова. На темата за електронната книга бе посветена и кръгла маса.

Петрова отбеляза, че в България липсва нормативна уредба за авторските права, което е причина издателствата да не работят по електронни издания.

Деца от 95 населени места в страната са участвали в Националния литературен конкурс "Историята на един търсач на вълшебства", като 38 от участниците са получили награди.

В конкурса е участвало и незрящо дете. Общо 250 деца от 5 до 16 години са мерили сили в конкурса за изработване на театрални кукли "Театрални кукли на любими литературни герои", като сред тях е имало и деца с увреждания и специфични потребности.

Фестивалът бе съпътстван и с традиционните прояви - премиери на български детски книги, театрални представления, концерти и други.

Последвайте канала на

698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини