Музей на алпинизма в Кюстендил

  • 09 август 2013 12:17

  • 844
  • 0
Музей на алпинизма в Кюстендил
©

С откриване на музей на алпинизма и експозиция, посветена на Людмил Янков, в Кюстендил беше отбелязана 60-тата годишнина от рождението на поета, алпиниста и човека, почетен гражданин на Кюстендил.

Янков е единственият алпинист, носител на международната награда "Феърплей". Изложбата, подредена в негова памет е под мотото "Величието на един кратък живот", предаде БНТ. В музея са изложени ръкописи, книги, фотоси, стихове, дори раницата на Людмил Янков, с която е покорил Еверест. Повечето от експонатите са дарение от неговия приятел Александър Стефанов.

"И след нас трябва да се знае кой е този човек. Защото България малко е раждала такива достойни мъже, какъвто е и беше Людмил Янков", заяви Александър Стефанов - приятел на Людмил Янков.

Всички си спомниха за деня, в който цяла България беше потресена от това, че е загубила един от героите от експедицията на Еверест през 1984 година. Тук бяха и двете деца на Людмил Янков, за които изложбата беше изненада.

"Една огромна и много приятна изненада, не очаквах, че след толкова много години ще се помни Людмил Янков. Голямо благодаря на всички", заяви Светлина - дъщеря на Людмил Янков.

Людмил Янков издъхва едва на 35 години по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх „Камилата" в Рила, близо до родния си Кюстендил.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини