Музиката на Земята в музея "Земята и хората"

  • 22 април 2013 19:05

  • 1252
  • 0
Музиката на Земята в музея "Земята и хората"
©

Двадесет и първият Международен конкурс за инструменталисти и композитори "Музиката и Земята" ще се състои от днес до 26 април в Залата на гигантските кристали в Националния музей  "Земята и хората" в София, съобщават организаторите. 

Главната цел на конкурса е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на  Земята и нейното оцеляване, съобщава БТА.

Състезанието дава начало и на изявите в България и в чужбина на млади таланти с концерти и турнета, осъществени със съдействието на членовете на журито. 

Тържественият концерт за откриването е посветен на Деня на Земята, който се чества днес.

Произведения на Хайдн и Шостакович ще изпълни Камерен оркестър на Софийската филхармония с диригент Павел Златаров. Солист е Таро Фунаяма - пиано, Япония.

Галаконцертът на лауреатите е на 26 април.

В съпътстващата програма са майсторски класове на членовете на журито, които ще изнесат и концерти заедно с досегашни лауреати на конкурса - от 23 до 30 април. Началото е от 18.00 ч., входът е безплатен.

В журито са проф. Шантал Стилиани - пиано, Франция, проф. Йонгмок Джу - пиано, Корея, проф. Хидеко Кобаяши - пиано, Фумие Фукуи - пиано, Япония, проф. Лидия Ошавкова - флейта, Стефан Илиев - композиция, проф. Румен Байрактаров - композиция,  цигулка, и проф. Жени Захариева - пиано, артистичен директор  на конкурса, България. 

Участниците са в три секции - солисти, композитори и камерни ансамбли. Те се представят с по две произведения - виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с темата за земята и природата.

На конкурса се изпълняват музикални премиери за България на творби от световноизвестни композитори. Участниците от чужбина представят произведения на класически и съвременни български автори. 

Изпълнения на лауреатите се записват на компактдискове от поредицата "Зелените ангели".

Всяка година те участват с рецитали в концертната серия "Български концертни вечери" в Ню  Йорк. Наградени композиции са издадени в издателство Henry Lemoine - Париж. 

Патрон на конкурса е министърът на околната среда и водите.

Той връчва голямата награда - статуетка на ангел, крепящ на крилете си нашата наранена планета - израз на основната идея на конкурса, че духовността ще спаси планетата, отбелязват инициаторите.

Конкурсът е организиран от фондацията "Земята и хората" със съдействието на музея "Земята и хората", Министерството на околната среда и водите, Министерството на културата, Столичната община и спонсори.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини