"Тейт модърн" свали над 30 творби на Греъм Овендън

  • 05 април 2013 14:28

  • 962
  • 0
"Тейт модърн" свали над 30 творби на Греъм Овендън
©

Британският художник и фотограф Греъм Овендън е признат за виновен в сексуални престъпления срещу деца в периода 1975-1985 г., а в резултат на това лондонската галерия "Тейт модърн" свали над 30 негови творби, пише "Ройтерс". Той е обвинен в шест престъпни действия към деца и едно, в което се твърди, че е отправил неприлично предложение, а тези случаи са свързани с творчеството му, което провокира смесени реакции от 80-те насам.

Мотивите на 70-годишният Овендън често са оспорвани покрай портретите и снимките си на деца, които понякога позират полуголи. През 1992 г. част от творбите му са конфискувани, а част от моделите го защитават в съда. През 2009 г. шестнадесет негови снимки са счетени за неприлични, а в дома му са открити 121, които също според властите граничат с порнографията.

Въпреки предизвикателното съдържание на творбите му, те са показвани на множество места по света, включително в музея "Метрополитън" в Ню Йорк, пише dnevnik.bg.

Присъдата на Греъм Овъндън, който по време на съдебния процес се е намирал в болница, а понастоящем освободен под гаранция, все още не е съобщена.  

Греъм Овъндън е роден през 1943 г., а по-късно завършва Кралския колеж по музика, но впоследствие се ориентира към изобразителното изкуство. Негова бивша съпруга Ани е художничка, а дъщеря му Емили е вокалистка на метъл група.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
962 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини