Call of Duty ще продължи да се предлага и за "Плейстейшън"

  • 17 юли 2023 11:28

  • 1304
  • 0
Call of Duty ще продължи да се предлага и за "Плейстейшън"
© Getty Images (архив)

Японският концерн "Сони" подписа обвързващо 10-годишно споразумение с "Майкрософт" (Microsoft), според което хитовата игрова поредица "Кол ъф дюти" (Call of Duty) ще продължи да се предлага за нейните игрови конзоли "Плейстейшън" (PlayStation) и след приключване на евентуалното придобиване на "Активижън Близърд" (Activision Blizzard) от страна на "Майкрософт". Това съобщи Си Ен Би Си, цитирайки туит на Фил Спенсър, главен изпълнителен директор на отдела за игри на "Майкрософт" - "Майкрософт Гейминг" (Microsoft Gaming).

Софтуерният разработчик "Активижън Близърд" е създател на редица популярни игри, сред които "Кол ъф дюти", "Овъруоч" (Overwatch) и "Кенди кръш" (Candy Crush).

Регулаторни органи по целия свят изразиха загриженост относно влиянието на "Майкрософт" върху пазара на видеоигри, ако придобиването на "Активижън Близърд" бъде одобрено.

Microsoft и Nintendo с 10-годишно споразумение за игрите Call of Duty

"Майкрософт" е производител на игровата конзола "Ексбокс" (Xbox), която се конкурира с "Плейстейшън", произвеждана от  "Сони". Това предизвиква опасения, че при евентуално придобиване на "Активижън Близърд", "Майкрософт" ще може да направи много игри единствено за собствените си конзоли, като по този начин измести "Сони" от надпреварата, информира БТА.

Сделката със "Сони" отговаря до известна степен на тези опасения. Говорител на "Майкрософт" отбеляза, че тя е в сила в дългосрочен план. Компанията е подписвала подобни сделки и в миналото.

Притеснения около свободата на конкуренцията бяха споделени от главния изпълнителен директор на подразделението за интерактивно забавление на "Сони", Джим Райън, още миналия месец. Според него предложеното придобиване на "Активижън Близърд" от страна на "Майкрософт" не е благоприятно за конкуренцията на пазара.

Последвайте канала на

Novini.bg
1304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини