Super Mario се завръща

Има ли човек, който да не знае кой е Марио? Да не е виждал малкото човече с червена шапка, големи мустаци и нос, бели ръкавици и гащеризон, да не скачал в гъбеното кралство и да не се е опитвал да спаси принцеса Пийч?

На 13 септември култовият образ, създаден от Nintendo, навърши достолепните 35 години и за тези три десетилетия се е променил малко - точно толкова, колкото да остане в крак с времето и да може пълноценно да запълва нашите свободни уикенди. От 8-битово цветно квадратче малкият Mario се превърна в пълноразмерен персонаж, който и днес ни вика да играем в 3D All stars - да изследваме замъка на принцесата, да събираме слънчеви лъчи на тропическия остров Делвино и да пътуваме до необятния космос.

Всички знаем оригиналната история: един ден мирното кралство на гъбените хора е нападното от Koopa - банда костенурки, известни с черната си магия. Те омагьосват населението и ги превърщат в камъни, тухли и растения, а кралството потъва в руини. Единствената им надежда е принцеса Peach, дъщерята на краля. За съжаление, тя е заловена от краля на Koopa - Bowser. Когато Марио разбира за случилото се с гъбеното кралство, се втурва да спасява принцесата. Разбира се, Марио си ти и съдбата на гъбените хора зависи от теб.

Всъщност, Марио се появява преди Super Mario - за първи път в аркадната игра Donkey Kong още през 1981 година, но тогава се е казва Jumpman. После създателят му го кръщава Мr. Video, докато един ден някакъв служител на Nintendo America не го нарича Марио, защото му заприличал на наемодателя им (очевидно, мъж с мустаци на име Марио).

През годините Марио играе много роли - на доктор, тенисист, картинг пилот и майстор, но както и да се маскира, винаги ще го познаете. Дизайнът му от самото начало е нарочно минималистичен - тогава е трябвало да влиза в ограниченията на аркадния хардуер, и ако ръцете и краката му не са били в различни ярки цветове, с огромен нос и мустаци, играещият е щял трудно да го различава. Днес може да е всякакъв, но понеже никога не би изменил на себе си, е просто Супер Марио.

С представянето на Super Mario 3D All-Stars през септември, феновете (сегашни и бъдещи) на Марио ще могат да играят на Nintendo Switch някои от най-известните игри като Super Mario 64, в която ще излседват замъка на принцеса Peach, ще събират слънчеви лъчи на тропическия остров Delfino със Super Mario Sunshine и ще пътуват до необятния космос със Super Mario Galaxy.

(в материала има продуктово позициониране)

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Игри

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет