Super Mario се завръща

03 декември 2020 09:06

Super Mario се завръща
©
2724 0

Има ли човек, който да не знае кой е Марио? Да не е виждал малкото човече с червена шапка, големи мустаци и нос, бели ръкавици и гащеризон, да не скачал в гъбеното кралство и да не се е опитвал да спаси принцеса Пийч?

На 13 септември култовият образ, създаден от Nintendo, навърши достолепните 35 години и за тези три десетилетия се е променил малко - точно толкова, колкото да остане в крак с времето и да може пълноценно да запълва нашите свободни уикенди. От 8-битово цветно квадратче малкият Mario се превърна в пълноразмерен персонаж, който и днес ни вика да играем в 3D All stars - да изследваме замъка на принцесата, да събираме слънчеви лъчи на тропическия остров Делвино и да пътуваме до необятния космос.

Всички знаем оригиналната история: един ден мирното кралство на гъбените хора е нападното от Koopa - банда костенурки, известни с черната си магия. Те омагьосват населението и ги превърщат в камъни, тухли и растения, а кралството потъва в руини. Единствената им надежда е принцеса Peach, дъщерята на краля. За съжаление, тя е заловена от краля на Koopa - Bowser. Когато Марио разбира за случилото се с гъбеното кралство, се втурва да спасява принцесата. Разбира се, Марио си ти и съдбата на гъбените хора зависи от теб.

Всъщност, Марио се появява преди Super Mario - за първи път в аркадната игра Donkey Kong още през 1981 година, но тогава се е казва Jumpman. После създателят му го кръщава Мr. Video, докато един ден някакъв служител на Nintendo America не го нарича Марио, защото му заприличал на наемодателя им (очевидно, мъж с мустаци на име Марио).

През годините Марио играе много роли - на доктор, тенисист, картинг пилот и майстор, но както и да се маскира, винаги ще го познаете. Дизайнът му от самото начало е нарочно минималистичен - тогава е трябвало да влиза в ограниченията на аркадния хардуер, и ако ръцете и краката му не са били в различни ярки цветове, с огромен нос и мустаци, играещият е щял трудно да го различава. Днес може да е всякакъв, но понеже никога не би изменил на себе си, е просто Супер Марио.

С представянето на Super Mario 3D All-Stars през септември, феновете (сегашни и бъдещи) на Марио ще могат да играят на Nintendo Switch някои от най-известните игри като Super Mario 64, в която ще излседват замъка на принцеса Peach, ще събират слънчеви лъчи на тропическия остров Delfino със Super Mario Sunshine и ще пътуват до необятния космос със Super Mario Galaxy.

(в материала има продуктово позициониране )

2724 0

Водещи новини