"Отмъстителка!" - премиерата на документалния филм за Мара Бунева

  • 11 януари 2024 12:36

  • 1022
  • 1
"Отмъстителка!" - премиерата на документалния филм за Мара Бунева
© Фейсбук

Утре е премиерата на документалния филм за Мара Бунева - "Отмъстителка!". Тя ще е в кино "Одеон" от 19.00 часа. 

Филмът започва с въпроса "Как една плаха, скромна и трудолюбива жена е криела в себе си такава сила?".

Мара Николова Бунева е българска революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация. Известна е като "борец за свобода" и "героиня". На 13 януари 1928 г. разстрелва в центъра на Скопие Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Родена е в Тетово, учила в Скопската гимназия, а след това в Софийския университет.

Десетки кюстендилци ще пътуват до Скопие за поклоненето пред Гоце Делчев

"Беше ми много интересен образът на една млада жена-атентатор и много ми беше любопитно въобще да се говори за жените-антентатори - какви са те и за тяхната психология", сподели пред БНР режисьорът на лентата Ралица Димитрова.

"Искаше ни се едновременно да разкажем тази интересна история и да поставим въпроси за психологията на жените-атентатори - какви са те, защо го правят, какво жертват. Ние не се опитваме да даваме отговори с нашия филм, а искаме да зададем още много въпроси и зрителят, когато гледа, да поразмишлява", посочи тя. И добави:

"Трудно ни е да си представим как една млада жена е способна да жертва толкова много - да жертва и себе си, и семейството си, и роднините си, в името на една по-висша цел. Опитахме се с помощта на експертите, които сме интервюирали, да отговорим на тези въпроси - възможно ли е такова нещо днес и дали някой от нас би постъпил по този начин".

Филмът започва с исторически ракурс, в който се опитваме да обясним ролята на жената в онова общество и в тогавашна Македония, отбеляза Ралица Димитрова и добави, че самата Мара Бунева се явява почти след 20-ата минута на филма. До тогава сме се опитали да поставим темите и контекста, в който тя изпъква, добави тя. 

"За нас беше много важно това да бъде един филм, който да е едновременно личен, едновременно исторически, но и да покаже психологията на жената-личност". 

Отмъстителката - това според режисьора на филма е най-неутралното и най-силното представяне на Мара Бунева.

"Това не е научен труд, това е едно емоционално послание, носещо максимално информация, която се надяваме да стигне до нашите зрители", допълни продуцентът и оператор на филма Пламен Герасимов. 

Търсили сме баланс на различните гледни точки, подчерта той. По думите му част от плочите са оцелели и реставрирани. Те са в български музеи, благодарение на родолюбиви българи, посочи Герасимов. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1022 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 13:56

1
Хора, пробвахте ли новата виaгpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини