Документалният филм за Ай Вейвей е вече по кината в САЩ

  • 01 август 2012 21:37

  • 1058
  • 0
Документалният филм за Ай Вейвей е вече по кината в САЩ
©

Документалният филм Never Sorry за провокативния съвременен артист Ай Вейвей е вече по киносалоните в САЩ, а с премиерата му започва нова вълна на мнения около творчеството и политическите му възгледи, пише "Ройтерс".

Продукцията на режисьорката и журналистка Алисън Клейман хвърля повече светлина и около внезапния арест на Вейвей през април 2011 г., последван от реакции в негова защита от почитатели, активисти и политици. Художникът и скулптор беше освободен след 81 дни затвор на тайно място, но беше посрещнат у дома от сметка за неплатени данъци, възлизаща на 2.4 милиона долара. Филмът е направен преди ареста, но впоследствие избира именно това събитие от живота му за финал, пише dnevnik.bg.

Клейман и Вейвей за първи път се срещат през 2008 г., когато тя го интервюира по време на олимпиадата в Пекин, на чието откриване той е режисьор – роля, която му донася световна популярност, въпреки че той е добре известен в Китай много преди това - той е роден през 1957 г. в семейството на известния китайски поет Ай Кинг, заради чието тежко здравословно състояние през 90-те той се връща в Китай след дълъг престой в САЩ.

Алисън Клейман се решава да направи филм за него най-вече за да разбере повече около личността му. "Това, което намерих, е човек, свързващ различните групи хора, носещ политическа отговорност, който не се страхува да коментира какво се случва в обществото. Но преди всичко той е артист и е мотивиран да помогне на държавата си да върви напред", казва Клейман пред "Ройтерс". Според нея Never Sorry е портрет на човек, който дълбоко обича страната си и хората в нея, но който също така иска да разкрие на света начина, по който правителството потъпква правата им.

Акцент е и страстта на Вейвей към социалните мрежи и как той вижда в тях поле за невероятни възможности. Популярността му на Запад се дължи до голяма степен на голямата му активност в Twitter, където има над 157 хиляди последователи. Самият Вейвей казва в документалния филм, че микроблогът е най-влиятелната платформа в момента. Сайтът Flavorwire отбелязва, че "всеки негов туит е сигнална ракета" и че той е превърнал Twitter в собствено шоу, в което документира проблемите на държава и репресията върху творческите личности в нея: чрез профила си той е публикува снимки на полицаите, които са го арестували и как преминава през мозъчна операция след побой от тях. В реално време художникът пише какво един от тях му казва, когато се срещат насаме. Междувременно личният му блог беше свален заради негова гола снимка заедно с още четири голи жени. Той беше обвинен от властите за популяризиране на порнографията, а негови почитатели отговориха с голи снимки, на които се прикриват единствено с негови снимки. Пред "Гардиън" неговите адвокати казват, че действията срещу него са изцяло политически мотивирани и с целта той да не надава глас срещу правителството. По-голямата част от тези случаи имат нулево или съвсем малко присъствие в китайската преса.

Неговото търсене на истината и справедливостта излиза извън изкуството, когато той започва да публикува имената на 5000 деца, починали по време на земетресение в Китай и чието съществуване е като че ли отречено от властите.

"Във филма Вейвей говори за всичките невероятни възможности, които ни дава интернет – той е предвиждал появата на Wikileaks и вероятността именно социалните мрежи да бъдат основа на Арабската пролет", казва пред "Ройтерс" Клейман, която смята, че продукцията ще бъде полезна и на западната аудитория, която също има нужда да повярва в собствения си глас. "Думите му наистина вдъхновяват хората и ги кара да се замислят какво всъщност те могат да направят за света си, какво могат да рискуват, за да направят това място един по-добър дом."

Never Sorry беше част от селекцията на тазгодишното издание на най-престижния фестивал за независимо кино "Сънданс".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини