Форест Уитакър получи почетна "Златна палма" на кинофестивала в Кан

  • 18 май 2022 15:46

  • 2802
  • 0
Форест Уитакър получи почетна "Златна палма" на кинофестивала в Кан
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Американският актьор Форест Уитакър получи почетна награда "Златна палма" на тазгодишния кинофестивал в Кан, предадоха информационните агенции. 

Отличието за цялостно творчество му бе връчено във вечерта на откриването от президента на форума Пиер Лекюр.

"Почетна Палма за артиста, режисьор, посланик на ЮНЕСКО, просто гражданин на света", заяви той на тържествената церемония.

"Преди 34 години посетих Кан за първи път и това промени живота ми. Откакто взех решение да бъда актьор, с тяло и душа се отдадох за свързването на човечеството чрез киното. Винаги е привилегия да се връщам на този прекрасен фестивал...", заяви Уитакър.

В кариерата си той често преминава по червения килим на булевард "Кроазет". Форест Уитакър бе отличен през 1988 г. за най-добър актьор в Кан за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в продукцията "Птицата" на Клинт Истууд. След това той се завърна на фестивала с филмите "Ярост в Харлем" на Бил Дюк, "Похитители на тела" на Абел Ферара и "Дух куче: Пътят на самурая" на Джим Джармуш.

Много филми, на които Уитакър е продуцент, също са показвани в Кан. Тази година е представена документална продукция "В името на мира", посветена на гражданската война в Южен Судан. 

Кинофестивалът във френския крайбрежен град продължава до 28 май, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
2802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини