Филмът "Алпи" грабна голямата награда на кинофестивала в Сидни

  • 17 юни 2012 16:26

  • 790
  • 0
Филмът "Алпи" грабна голямата награда на кинофестивала в Сидни
©

Филмът "Алпи" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос спечели голямата награда на завършилия днес 59-и международен кинофестивал в Сидни, предаде ИТАР-ТАСС.

Според международното жури, председателствано от австралийската писателка и режисьорка Рейчъл Уорд, именно тази творба се е оказала най-смела и актуална от всички представени в конкурсната програма ленти.

Във филма на Йоргос Лантимос се разказва за мистериозно затворено общество от четирима члена, наречено "Алпи", чиято стратегия за справяне с трудната финансова ситуация е да заместват наскоро починали пред роднините им. Героите са медицинска сестра, гимнастичка, треньорът й и парамедик.

Последният е лидерът и кодовото му име е Монблан. Той е наложил зверски правила – никаква самостоятелна инициатива. Всяка крачка е подвластна на педантичния му контрол.

"Не очаквах, че днес ще ме събуди подобен чудесен телефонен звън" - е казал режисьорът в телефонно интервю. За победата на лентата му на кинофестивала той е научил по телефона, тъй като се намира в родината си. Според редица кинокритици Йоргос Лантимос е представител на гръцката нова вълна в киното.

Филмът "Алпи" е с награда за сценарий от Венеция, а също със специално упоменаване от ФИПРЕССИ на 16-ия международен София Филм Фест.

На 59-ия международен кинофестивал в Сидни бяха представени над 150 филма на 49 езика от 51 страни.

Последвайте канала на

БТА
790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини