Обявиха наградените филми от кинофестивала "Златната липа" 2021

  • 02 юни 2021 12:58

  • 442
  • 0
Обявиха наградените филми от кинофестивала "Златната липа" 2021
©

Авторитетното жури на Международния филмов фестивал „Златната липа“, председателствано тази година от проф. Божидар Манов, обяви имената на наградените филми от конкурсната програма на VIII-то издание на кинофорума.

Наградата за най-добър филм отива в Италия. Печели я филмът на Даниеле Лукети „Връзки“ (2020). „Това беше последният филм от конкурсната програма, който беше прожектиран едва вчера от 17,20 часа в операта, но всички сме единодушни, че именно той заслужава наградата, обяви на пресконференция проф. Божидар Манов. Филмът „Връзки“ привидно се занимава с баналностите във всекиднението, но с разгръщането на действието поставя проблемите на поне две поколения от нашето съвремие, които разглежда по много елегантен начин“, посочи председателят на журито.

Наградата за най-добър режисьор печели българският филм „Страх“ (2020) на режисьора Ивайло Христов. „Освен, че филмът е важен с актуалната проблематика за Европа с миграцията на хора, режисьорският почерк на Ивайло Христов излъчва лекота и ведрост, съчетани с деликатно чувство за хумор“, обясни проф. Манов.

Биографичният филм от Финландия „Хелене“ (2020)печели две награди. Първата е „Златна липа“ за най-добра женска роля на актрисата Лаура Бим, която влиза в образа на известната художничка Хелене Шерфбек. Втората награда е на Съюза на българските филмови дейци. Финландия участва за първи път в програмата на „Златната липа“. „Филми от тази скандинавска страна се виждат сравнително рядко на филмовите фестивали, а „Хелене“ е прекрасен филм, с много висок публичен рейтинг. Актрисата Лаура Бим успява да визуализира сложната психологическа структура на своята героиня и професионалната съдба на една известна художничка по впечатляващ начин“, каза проф. Божидар Манов.

Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на немския актьор Ларс Ейдингер за изпълнението му във филма от Германия „Сестричка“ (2020). Лентата засяга най-съкровените човешки преживявания между брат и сестра близнаци, които актьорът пресъздава по изключителен начин, смята журито.

Наградите ще бъдат връчени тази вечер от 18 часа в залата на операта на тържествената церемония по закриване на фестивала.

Проф. Божидар Манов благодари за перфектвана организация по време на петте фестивални дни, като отбеляза високото качество на картината, звука и цялото техническо обслужване по време на прожекциите. „Златната липа“ ни даде възможност да се докоснем до едни от най-добрите образци на европейското кино, произведени през последните 2 години, за което сме благодарни, като екип, на създателя на фестивала г-жа Магдалена Ралчева“, допълни председателят на журито.

„Надявам се, че с това издание оставихме ярка следа. Направи ми впечатление, че въпреки ограниченията залите бяха пълни и всички прожекции бяха на високо ниво“, каза директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Тя и журито благодариха на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и неговия екип за безрезервната подкрепа към фестивала и създадената организация, както и на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов и зам.-директора по техническите въпроси в операта Радостина Донева за съпричастността към провеждането на фестивала и осигуряването на всякаква логистична и техническа помощ.

Последвайте канала на

Novini.bg
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини