20-годишна присъда грози актрисите, дали подкуп за постъпване на децата им в престижни университети

  • 04 април 2019 10:48

  • 2219
  • 5
20-годишна присъда грози актрисите, дали подкуп за постъпване на децата им в престижни университети
© Getty Images/Guliver

Актрисите Фелисити Хъфман и Лори Локлин, а също така и съпругът на Локлин, Мосимо Джанули, се явиха в съда в град Бостън по обвинение за даване на поткупи за постъпването на децата им в престижни университети, предадоха световните агенции.

Съдията не поиска от тях да признаят или отрекат вината си. Обвиняемите бяха пуснати на свобода под гаранция. Но те бяха задължени да предадат паспортите си и да не напускат САЩ. Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, могат да получат присъди до 20 години затвор.

Фелисити Хъфман е известна с участието си в сериала "Отчаяни съпрути", а Локлин от поредицата "Бевърли хилс 90210". Според обвинението, подкупите били получени от посредници, които фалшифицирали данни за тези деца, включително резултатите им на приемни изпити. Така било улеснено приемането им в известни учебни заведения.

Срещу ръководителя на престъпната мрежа Уилям Сингър са повдигнати 4 обвинения, включително за изнудване и пране на пари. Мрежата получила общо 25 милиона долара от родители, които желаели децата им да бъдат приети в престижни университети, сред които Йейлския, Станфордския, Южнокалифорнийския, Тексаския, Джорджтаунския, Калифорнийския в Лос Анджелис, "Уейк Форест". В някои случаи децата са приемани като спортисти, дори без да имат такива постижения.

Тридесет и трима родители са обвинени, че са ползвали услугите на Сингър, като за целта са платили суми, вариращи между 200 000 и 6,5 милиона долара.

"Не може да има система за приемане, която е различна за богатите, нито различна съдебна система", заяви прокурорът Андрю Лелинг на пресконференция в Бостън.

Последвайте канала на

БТА
2219 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Веско

2019.04.04 | 11:44

2

Как може толкова неграмотни хора да пишат!Как може да напишеш поткуп....

2019.04.04 | 21:45

5

Веско, в коментарите, по долу е описано подробно "как може"!

2019.04.04 | 14:40

4

Омг що за глупост е това...та втези университети откакто съществуват има два начина за влизане...Единия е с невероятни знания и умения,а другия с много пари...Това второто се практилкува навсякъде по света...При нас по комунизма това ставаше не с пари,а с позиции във властта....! Та се чудя първо за какво са им посредници...а и тея пари дето уж са плащали май са леко завишени! А най не разбирам за какво съдят родителите,че пук и 20 години щели да им дадат...Ми имат пари и купуват нещо което се продава...Ама тея дето го продават никой не ги пипа...Не става да се развали реномето на някои от най-добрите университети в света,нали братя хамериканци?!?

Справедлив

2019.04.04 | 11:34

1

Това показва колко е престижно образованието на Запад...у нас всеки може да стане студент ида вземе кетап

Гост

2019.04.04 | 13:06

3

У нас не плащаш да влезеш, плащаш си директно за диплома. така е много по лесно а и не губиш време хахаха
кога ще ни стигнат хамериканците

Добави коментар

Водещи новини