Крисчън Бейл и Рами Малек са фаворити за награда "Оскар"

  • 15 януари 2019 15:20

  • 1077
  • 0
Крисчън Бейл и Рами Малек са фаворити за награда "Оскар"
© Getty Images/Guliver

Наградният сезон е в разгара си, а кулминацията му - "Оскар"-ите, наближава. Въпросите кои ще са победителите в надпреварата за лелеяните отличия тепърва ще намерят своя отговор. На този етап наблюдателите свеждат съревнованието в категорията за най-добър актьор до двама фаворити - Рами Малек и Крисчън Бейл, пише в. "Дейли експрес".

Малек се превъплъщава в образа на легендарния вокал на група "Куин" Фреди Меркюри в музикалната драма "Бохемска рапсодия". Крисчън Бейл играе бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни в политическата комедия "Вице" ("Vice").

За всеобща изненада филмът "Бохемска рапсодия" преди две седмици спечели двете награди "Златен глобус", за които беше номиниран - за най-добра драма и най-добър актьор в драма. Неочакваната подкрепа за продукцията, както и за Рами Малек, увеличават шансовете на актьора за "Оскар" за главна мъжка роля.

На церемонията за наградите "Златен глобус" Крисчън Бейл грабна отличието за най-добър актьор в комедия. Седмица по-късно Бейл спечели същото отличие и на наградите "Изборът на критиците", като към него прибави и втори индивидуален приз - за най-добър актьор. Това накара наблюдателите да сведат борбата за приза за главна мъжка роля на предстоящите награди БАФТА, на Гилдията на филмовите актьори и "Оскар" до него и Малек.

Леко предимство има Рами Малек, който спечели "Златен глобус" за най-добър актьор в драма. От 2013 г. отличникът в тази категория впоследствие е печелил и актьорския "Оскар".

Най-близко сравнение със ситуацията между Малек и Бейл наблюдателите правят с тази между Джордж Клуни и Жан Дюжарден през 2012 г. Тогава Клуни спечели "Златен глобус" за най-добър актьор в драма за ролята си в "Потомците", а Дюжарден - за най-добър актьор в комедия или мюзикъл за изпълнението си в "Артистът". Впоследствие Джордж Клуни спечели и приза на наградите "Изборът на критиците", но в крайна сметка на "Оскар"-ите триумфира Жан Дюжарден.

Известно е, че Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", е благосклонна към превъплъщенията в образи на действителни личност. С оглед на това и Рами Малек, и Крисчън Бейл имат предимство. Миналата година с "Оскар" за най-добър актьор се окичи Гари Олдман, превъплътил се образа на Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час".

През годините актьорски "Оскар"-и за превъплъщенията си в реални личности са печелили Хелън Мирън като кралица Елизабет Втора, Колин Фърт като крал Джордж Шести, Даниъл Дей-Луис като Линкълн, Мерил Стрийп като Маргарет Тачър, припомня изданието.

Възможно е при избора за актьорски "Оскар" да надделее фактът, че персонажът на Рами Малек Фреди Меркюри е обрисуван в положителна светлина, докато Дик Чейни на Крисчън Бейл е представен по-скоро като злодей. Бейл наля още "масло в огъня", отправяйки благодарности към Сатаната, вдъхновил го да се превъплъти в образа на бившия президент на САЩ.

Кой от двамата - Рами Малек или Крисчън Бейл, ще спечели "Оскар" за най-добър актьор, ще стана ясно на 24 февруари, когато Академията за кинематографично изкуство ще раздаде годишните си награди.

Последвайте канала на

БТА
1077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини