Лео ди Каприо като поета Руми предизвика расистки скандал

  • 10 юни 2016 13:36

  • 11908
  • 1
Лео ди Каприо като поета Руми предизвика расистки скандал
©

Изборът на Леонардо ди КаприоЛеонардо ди Каприо Леонардо Вилхелм ди Каприо (на английски: Leonardo Wilhelm DiCaprio) е американски актьор, носител на една за ролята на прочутия средновековен персийски поет Руми предизвика поредния скандал заради така нареченото избелване в Холивуд, пише "Новинар".

Проблемът е, че в поредица от филми, в които действието трябва да се развива в Близкия изток, Африка или пък в далечна Азия, в ролите влизат бели актьори от САЩ или Европа. Това предизвиква обвинения в расизъм. Много мюсюлмани в САЩ вече организираха петиция под наслов „#РумиНеЕБилБял”.

Филмът за персийския поет ще е дело на сценариста на „Гладиатор” Давид Францони, като в лентата ще участва и Робърт Дауни-младши – в ролята на един от най-близките хора до Руми – Шамс от Тебриз.

Сценаристът на лентата е убеден, че тя ще преобърне негативните представи за исляма, които напоследък се оформят на Запад. „Руми е като Шекспир. Той е герой с огромен талант и голяма стойност за своето общество и очевидно е значим и днес”, казва Францони.

Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми е ислямски поет, мистик, теолог и суфист. Роден е в Източна Персия, но доста време живее на територията на днешна Турция. Неговата поезия напоследък стана много популярна на Запад, а самият Руми стана герой на романи на популярни турски писатели като Ахмед Юмит и Елиф Шафак.

Последвайте канала на

Novini.bg
11908 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
beIN SPORTS

2016.06.10 | 16:18

1
Wow

Добави коментар

Водещи новини