Ай Вейвей снима документален филм за бежанската криза

  • 03 май 2016 14:43

  • 2020
  • 1
Ай Вейвей снима документален филм за бежанската криза
© GettyImages

Китайският дисидент Ай Вейвей ще снима документален филм за бежанската криза. Той ще има премиера следващата година. Наскоро артистът посети незаконния бежански лагер при гръцкото село Идомени и занесе там пиано, на което сирийска бежанка посвири, предаде TV Еvropa.

Китайският артист дисидент Ай Вейвей заяви, че следващата година ще представи документален филм за бежанската криза. Творецът разкри плановете си на откриването на изложбата „Китайски шепоти” в музея „Центрум Паул Клий” в швейцарската столица Берн. Тя съдържа около 150 творби на китайски съвременни артисти, включително произведението „Фрагменти” на Ай Вейвей. Той е прекарал доста време в бежански лагери през последните месеци, включително в лагера Идомени на гръцко-македонската граница, и е решил да запечата на лента преживяванията си и да опише положението на бежанците и мигрантите.

Това е документален филм. Снимахме над 600 часа, направих стотици интервюта с всякакви хора – политици, бежанци, свещеници, служители в неправителствени организации, хора, замесени по един или друг начин в тази хуманитарна криза. Филмът ще излезе на екран следващата година. И в момента продължаваме да снимаме, защото ситуацията е динамична и развиваща се. Имаме 6-7 екипа, които продължават да работят всеки ден, разяснява китайският артист.

Виж още: Ай Вейвей позира като удавеното сирийче Айлан

Вейвей разкри още, че бил изненадан, че европейските държави не са показали повече солидарност в бежанската криза и не са помогнали за тяхното разпределение на континента. От началото на 2015 г Европа е залята от големи потоци хора, бягащи от войните и бедността в Близкия изток. Мнозинството от тях предприема опасни пътувания през море от Турция за Гърция, след което се насочва на север през Балканите към Западна и Северна Европа.

Виж още: Ай Вейвей опакова берлинска фасада със спасителни жилетки от остров Лесбос (снимки)

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2020 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.25 | 07:27

1
ЕВРОФОБСКИ ПОМИЯР

Добави коментар

Водещи новини