Българи правят ефекти в ''Марсианецът''

  • 01 октомври 2015 16:00

  • 2526
  • 1
Българи правят ефекти в ''Марсианецът''
© Getty Images

Българи участват в екипа, който създаде визуалните ефекти на филма на Ридли Скот „Марсианецът”.

Кинаджиите Любомир Кирков и Явор Асенов, които са работили и за поредицата „Непобедимите”, имат заслуги за новия научнофантастичен епос, в който Мат Деймън е корабокрушенец на Червената планета, пише "Новинар".

Филмът е екранизация на едноименния роман на Анди Уиър, който се превърна в сензация в интернет преди да бъде издаден на хартия. За създаването на „Марсианецът” са използвани консултанти от НАСА, като тяхна заслуга са цели 50 страници от сценария на филма. Американската космическа агенция държи да участва в създаването на всеки филм, в който се използва името й.

Романът „Марсианецът” на Анди Уиър вече е издаден и на български език. Първоначално той беше пуснат от автора си за безплатно четене в интернет, а след успеха му Анди Уиър започна да го продава във формат за електронни четци, преди да си намери издател и агент и да го превърне в литературна сензация.

„Марсианецът” разказва за пилотирана мисия до Марс в близкото бъдеще. След силна буря един от астронавтите е сметнат за мъртъв и изоставен на Червената планета. Той се казва Марк Уатни и в неговата роля влиза Мат Деймън. Героят разполага само с оскъдни запаси и за да оцелее сам на планетата ще трябва да разчита на своята съобразителност и силен дух.

Той намира начин да сигнализира, че е жив и НАСА започва мисия за спасяването му. Филмът проследява както неговата самотна битка с елементите, така и усилията на цялото човечество да го върне обратно жив. В същото време екипажът му планира безразсъдна мисия, а целият свят се обединява, за да помогне на Марк.

Това е вторият филм, в който герой на Мат Деймън остава сам на огромно разстояние от земята. Актьорът влезе в подобна роля и в „Интерстелар” на Кристофър Нолан. Тогава неговият герой Д-р Ман беше изоставен на планета в орбита около черна дупка.

За създаването на „Марсианецът” обаче е използван опитът на Ридли Скот от друг филм за далечни планети – „Прометей”. Голяма част от изследванията, направени за този филм, се прилагат и в новата лента на Скот. Режисьорът се стреми да остане възможно най-близо до реалността и мисията до Марс наподобява реални планове на НАСА за полети до Червената планета. В технологично отношение всичко се базира на факти, но е леко променено, за да изглежда по-добре пред камера.

Първоначално снимките на филма трябвало да бъдат в Австралия, чиито пустини доста напомнят за Червената планета. Тази идея обаче пропаднала и голяма част от „Марсианеца” е заснета в студия в Будапеща и Лондон.

Темата за Марс стана изключително актуална в началото на тази седмица, след като от НАСА обявиха откриването на вода на Червената планета. Ридли Скот обаче твърди, че разбрал за това преди месеци, докато се консултирал за филма. Астрономите му казали, че на Марс има ледници и е възможно да има и вода. Те обещали да разберат скоро дали това наистина е така и по случайност това се случи точно в седмицата, в която „Марсианецът” тръгва по кината по цял свят.

Бюджетът на лентата е над 100 милиона долара и освен Мат Деймън в нея участват още Джесика Частейн, Кристен Уиг и номинираният за „Оскар” Чуетел Еджиофор от „12 години робство”. Филмът също прави сериозни заявки за „Оскар” – както с представянето на Мат Деймън, така и със специалните ефекти във филма.

Последвайте канала на

Novini.bg
2526 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.02 | 04:17

1
джесика не я ли пyкат до мaтката

Добави коментар

Водещи новини