Нов филм за Шекспир възмути академичните среди

  • 28 октомври 2011 09:23

  • 2001
  • 0
Нов филм за Шекспир възмути академичните среди
©

Филмът "Анонимен" на Роланд Емерих излиза по екраните утре. Той обаче вече предизвика възмущението на шекспироведите с твърденията, че драматургът е бил глупак, измамник, а може би и убиец, който не е написал и дума от приписваните му велики пиеси, съобщи АП.

"Ново падение за Холивуд" - каза проф. Джеймс Шапиро от Колумбийския университет. "Напълно гротескно" - каза Стенли Уелс от Шекспировия тръст във Великобритания. Емерих каза, че заради филма го наричат с обидни думи, а сценаристът Джон Орлоф добави, че един критик дори дал предложение да го залостят в Лондонската кула, която някога е била затвор. Възраженията на Шапиро той нарече просто "пяна на устата".

Спорът за авторството на шекспировите пиеси е стар, поне от средата на 19-и век. Стара е и основната идея, че действителният автор на пиесите е бил графът на Оксфорд, Едуард ди Виър. Има и такива, които вярват, че това е бил драматургът Кростофър Марлоу, или дори самата кралица Елизабет Първа. Филмът на Емерих обаче стига по-далече, като поставя историята на Шекспир в политически контекст с борба за наследяването на трона, за която пиесите са като пропаганда. Що се отнася до кралица Елизабет и нейната девственост, филмът подсказва, че тя е имала няколко деца.

Някои специалисти не харесаха и оправданието за фактологическите грешки с обяснението "Това е само филм". Други възразяват срещу образователния ефект. "Нямам нищо против Шекспир да пие разтворим сок Кул-ейд, но не ми харесва да го сервира на децата в картонени чаши" - каза Джеймс Шапиро. Актьорите не могат да си обяснят тази язвителност. Рис Айвънс, който играе графа, мисли, че въпросът за авторството дори не е централен във филма. "Това е политически трилър - каза той в интервю. - Това е историческа пиеса, визуален банкет. Той показва и възможностите на театъра като важна форма на промяната".

Джоели Ричардсън играе младата Елизабет, а майка й Ванеса Редгрейв - възрастната кралица. Джели разказа, че по време на снимките актьорите често са обсъждали въпроса на авторството и тезите на Емерих. На някои те са се стрували неоснователни. Самият Емерих призна, че не познава творбите на Шекспир, толкова добре, колкото актьорите. Той не е учил много за драматурга в Германия. Като дете обаче винаги си задавал въпроса "защо". Затова, когато Орлоф му предложил сценария, написан от него отдавна, темата го заинтригувала и той повярвал, че човекът от Стратфорд не е написал пиесите. "100 процента вярвам в това" - каза Емерих, като добави, че останалото във филма са просто хипотези как може да са се случили нещата, включително и две теории за Елизабет и за предполагаемите й извънбрачни деца.

"Наистина не разбирам от какво се страхуват - каза Емерих за критиците си, особено за тези, които се безпокоят за младите - Във филма участват най-големите актьори, те правят нещо като албум с най-големите хитове на Шекспир. Така Шекспир изглежда готин!" Емерих се пошегува, че никой не одобрява филма. Нито привържениците на теорията, че Шекспир си е от Стратфорд на Ейвън, нито тези, които мислят, че е граф на Оксфорд. За това е прав. Според привържениците на теорията, че авторът на пиесите е Ди Виър, в него има "прекалено много боклук", а сензационните елементи за Елизабет са "пълна глупост". Привържениците на теорията, че бардът е роден в Стратфорд на Ейвън, вече започнаха кампания, с която да оборят твърденията във филма.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини