Леонардо ди Каприо играе математически гений в биографичен филм

  • 13 октомври 2011 10:36

  • 2280
  • 0
Леонардо ди Каприо играе математически гений в биографичен филм
©

Леонардо ди Каприо ще играе главна роля в биографичен филм за английския математик Алън Туринг, съобщи сайтът Deadline.

The Imitation of Game е екранизацията по биографична книга Alan Turning: The Enigma на Андрю Ходж. Правата й са били откупени от Warner Bros за седемцифрена сума, пише dnevnik.bg.

Туринг е роден през 1912 г. и през Втората световна война работи за Великобритания като разбивач на кодове. Тогава той изобретява устройство, което разкодира немската машина за предаване на тайни послания "Енигма". Туринг е често считан за бащата на компютърната наука и изкуствения интелект.

През 1952 г. той е арестуван заради хомосексуалността си. Осъден е да избира между доживотен затвор и химическа кастрация чрез инжектиране на женски хормони. Туринг избира второто. През 1954 г. той умира от отравяне с ябълка, в която се съдържа цианид. Въпросът дали смъртта му е инцидент или самоубийство остава спорен. През 2009 г. след интернет кампания тогавашният британски премиер Гордън Браун официално се извинява за "нечовешкото" отношение на британските власти към изобретателя след Втората световна война.

Това ще бъде поредна роля на ди Каприо, в която той играе историческа личност. По-късно тази година по кината ще излезе J. Hoover на Клинт Истууд, в който актьорът играе бившия директор на ФБР Едгар Хувър.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини