Гръцки археолози снимат документален филм във Варна

  • 06 юли 2013 08:18

  • 3062
  • 5
Гръцки археолози снимат документален филм във Варна
©

Група от видни гръцки археолози от "Европейския център за византийско и поствизантийско културно наследство в Солун", начело с д-р Флора Караяни, ще посетят Варна от днес до 11 юли 2013 г., за да снимат документален филм за средновековните пристанища по Българското Черноморие. Това съобщиха от Регионалния исторически музей във Варна.

Тази инициатива се осъществява в рамките на международния проект "ОЛКАС" - от Егейско към Черно море: Средновековните пристанища по морските пътища на Изтока. Той се осъществява съвместно от осем страни от Черно, Егейско и Каспийско море: Гърция, България, Румъния, Украйна, Грузия, Турция, Русия, Азербайджан. Проектът се финансира от Съвместна оперативна програма на ЕС "Черноморски басейн 2007 - 2013". В рамките на шест дни, гръцките археолози, водени от техни колеги от Регионалния исторически музей - Варна ще посетят и заснемат кадри от дванадесет археологически обекта по Българското Черноморие. Подбрани са места, където има повече или по-малко запазени и добре проучени следи от късноантични и средновековни селища и пристанища от ІV-ХVІІІ в.

Десетте обекта, където са били разположени важни пристанища в Средновековието и ще се заснемат, са: Калиакра, Каварна, Балчик, Кастрици, Варна, Бяла, Обзор, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол и Ахтопол. Филмът ще разкаже за тяхното интересно историческо минало и ще допринесе за разкриването на богатото културно наследство по Българското Черноморие. Той ще бъде илюстриран също с разнообразни архитектурни паметници и многобройните предмети на бита, изработени от местното население, или внесени през този период от различни пристанища по Черно и Егейско море.

Освен българските обекти, които са най-много на брой в проекта, продукцията ще включва, разбира се, и кадри от определени пристанища по Егейско и Черно море в Гърция, Турция, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Азербайджан.

Последвайте канала на

3062 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
gamiasas

2013.07.07 | 21:29

4
edistveno interesno po tezi gradove e elinistitsna i vizantiski period razbira se!!!bulgarskata ''kyltyra''po tova vreme e bila v pesterite!!!

2013.07.07 | 21:30

5
Има време,ще обърнеш палачинката.

2013.07.07 | 15:47

3
Не са гърци,а са Българоубийци и е крайно време да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Това се отнася и за всички досегашни политици в България без изключение.
404

2013.07.06 | 22:13

1
Това добре, но вероятно филмът ще разказва за елинистичния и византийски периоди и нито дума за трако-българиските култура и администрации в тези градове, т.е. съмнително е дали ще проектира нещо обективно -няма да е лошо да се прави съвместен скрипт с държавите, в които снимат "братята" гърци, това е все едно да отидем в сърбия и да правим филми за Белград, Ниш и Поморавието от до-сръбския им период, дали ще се случи това, а?

2013.07.06 | 22:14

2
Усещът гърците че нещо не е наред и ще се опитат да изпреварат времето но уви!

Добави коментар

Водещи новини