Хип-хопът среща джаза във "Великият Гетсби"

  • 17 май 2013 07:33

  • 2132
  • 1
Хип-хопът среща джаза във "Великият Гетсби"
©

Както в почти всеки филм на Баз Лурман, и във „Великият Гетсби” музиката има почти толкова важна роля, колкото и актьорите и сценария.

И както във всеки друг негов проект, и тук фактът, че тя не отговаря на времето, в което се развива действието, е без значение, пише "Новинар".

Лурман събира на едно място Бионсе, Джей Зи и Гершуин и не се интересува от това, че дори „Рапсодия в синьо” на Гершуин е написана няколко години след момента, който описва Ф. Скот Фицджералд в своята класика. Режисьорът използва творческата си свобода, за да създаде един измислен свят, толкова бляскав и нереалистичен едновременно, колкото е и светът в главата на самозабравилия се богаташ Гетсби.

Костюмите са дело на съпругата на Лурман и отразяват декадентската любов към блясъка и разкоша, която характеризира 20-те години в САЩ – времето преди Голямата депресия и времето, предизвикало Голямата депресия със своя неконтролируем икономически подем, но и с моралния си застой.

Героите във филма са празни публични личности, интересуващи се само от мнението на обществото, от външния вид на другите и от клюките, които могат да научат по светски събирания. Циничното отношение на Фицджералд личи от интерпретацията на Лурман, както и от играта на Леонардо ди Каприо, който от дълго време иска да изиграе тази роля. Тя го привличала, защото представяла един човек, който „създава себе си само с помощта на собственото си въображение”.

Според Ди Каприо „Гетсби може да бъде интерпретиран по много начини – като безнадежден романтик, като обсебен маниак и като опасен гангстер”. Във филма ще видим и ролята на Кери Мълиган в ролята на жената, в която Гетсби е обсебен. Като разказвач пък ще се изяви Тоби Магуайър.

Във „Великият Гетсби” Баз Лурман отново показва типичния си творчески почерк. Също като в „Мулен Руж” и „Ромео и Жулиета” и тук той е може би твърде ярък и не оставя достатъчно пространство за самия сюжет. Така филмът се превръща в карнавал от костюми и музика. Затова и критикът на „Дейли телеграф” казва, че това е „Великият Гетсби”, който самият герой Гетсби би искал да направи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2132 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
i

2013.05.17 | 10:28

1
di'caprio e velik

Добави коментар

Водещи новини