НАСА отваря проба от Луната, взета преди 50 години

  • 11 март 2022 14:33

  • 1376
  • 1
НАСА отваря проба от Луната, взета преди 50 години
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Мисиите "Аполо" до Луната връщат на Земята общо 2196 скални проби. НАСА обаче едва сега започна да отваря една от последните, взета преди 50 години.

През цялото това време някои проби са съхранявани запечатани, за да могат да бъдат изследвани години по-късно, в светлината на най-новите технически постижения.

Американската космическа агенция "знае, че науката и технологиите ще се развиват, което ще позволи на учените да изучават материали по нови начини, да отговарят на въпроси от бъдещето", обясни в прессъобщение Лори Глейз, директорка на отдела за планетарни науки на НАСА.

Наречена 73001, въпросната проба е събрана от астронавтите Юджийн Чернан и Харисън Шмит през декември 1972 г. по време на мисията "Аполо 17" - последната от програмата.

Тръбата с дължина 35 сантиметра и широчина 4 сантиметра е била забита в почвата на долината на Таурус-Литроу.

От единствените две вакуумно запечатани проби на Луната, това е първата, която е отворена. Следователно тя може да съдържа газове или летливи вещества (вода, въглероден диоксид и други).

Целта е да се извлекат тези газове, които вероятно присъстват в много малки количества, за да могат да бъдат анализирани с помощта на спектрометрични техники, станали изключително прецизни през последните години.

Част от ракета е паднала върху Луната и е издълбала кратер, твърди американски учен

В началото на февруари първо е отстранена външната защитна тръба. В нея не е открит лунен газ, което показва, че съдържащата се в нея проба е останала запечатана.

След това на 23 февруари започва процес от няколко седмици за пробиване на основната тръба и събиране на съдържащия се в нея газ.

През пролетта скалата ще бъде внимателно извадена и раздробена за изследване от различни научни екипи.

Мястото на извличане на тази проба е особено интересно, тъй като там е имало свлачище.

След 73001 г. само три лунни проби ще останат запечатани.

Кога се очаква тяхното отваряне? "Съмнявам се, че ще чакаме още 50 години", казват от НАСА. Според космическата агенция обаче би било интересно те да се сравнят директно с пробите, които ще бъдат донесени от астронавтите от следващата лунна програма - "Артемис" ("Артемида").

НАСА иска да изпрати хора обратно на Луната през 2025 г. Очаква се тогава да бъдат събрани големи количества газ, така че настоящият експеримент служи и за по-добра подготовка за бъдещата мисия.

Виолета Симеонова
1376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
буко

2022.03.11 | 15:14

1
Газовете може би са на Кубрик от с! имачната площадка. Е все пак е по Холивудски

Добави коментар

Водещи новини