Коледа – най-святата нощ и добрите желания се сбъдват

  • 25 декември 2017 08:06

  • 13308
  • 0
Коледа – най-святата нощ и добрите желания се сбъдват
© gettyimages (архив)

Съществува вярване, че в полунощ на Коледа небето се отваря и озарява за миг от светлина. Човек може да си пожелае всичко, каквото поиска, защото добрите желания се сбъдват.

На 25 декември в природата се раждат светлината и топлината на Христовото начало, което ще преобрази света. Църквата чества Рождество Христово в седем последователни дни – пет дни преди празника (20-24 декември), когато са били родилните мъки на Света Дева Мария и два празнични (25 и 26 декември). На самия акт на раждането са посветени църковната служба на 24 декември – вечерна литургия - и на 25 декември – утринна литургия.

Тримата мъдреци, които са предсказали раждането на Христос се казвали Каспар, Мелхиор и Балтазар и били ученици на създателят на астрологията и астрономията – великият Ис Саабей бен Аадес, който е роден в Едем, мястото, което се счита за Раят на Земята. Наблюдавайки небесната сфера, те видели Витлеемската звезда, която е била съвпад не само на планетите Марс и Юпитер в Риби, но и на планетата Сатурн. Луната също се намирала в този знак. Това по-късно е доказано и от Йоханес Кеплер.

Съвпадът ставал в съзвездието Риби, а то управлявало юдейската земя и те предсказали, че в тази земя ще се роди много велик цар, защото били запознати с пророчеството на Даниил. Тогава тръгнали да му се поклонят и да му донесат своите дарове, които представлявали плочки, върху които били записани законите на най-великия вавилонски цар Хамурапи.

Според християнската традиция Иисус е роден около полунощ на 25 декември. Слънцето се намирало в съзвездието Козирог, а то е свързано символично с планините и с пещерите, където е роден Младенеца. На хоризонта изгрява знак Дева и затова се казва, че Иисус е роден от Дева. От срещуположната страна на хоризонта се намират Рибите, а по средата на небосвода се е намирало чудното съзвездие Орион с трите звезди в центъра, които според народните поверия представляват тримата Мъдреци.

Според данни от ведическата астрология Иисус Христос е роден на 25 декември 7 г. пр. н.е., петък, 22 часа и 18 минути във Витлеем.

Изгряващият му знак е Дева, което е символ на чистота, непорочност и служене и на другите. Асцендента му е много силен, тъй като изпитва прякото влияние на Юпитер, Сатурн и Марс, а също и на Луната. Аспектът между Юпитер и Луната е много благотворен. Меркурий, управител на Асцендента, се намира в съвпад със Слънцето. В хороскопа му е заложено до 11-годишна възраст да мине през много изпитания от страна на хората, които накрая и го убиват.

Картата на Иисус разкрива една скромна и аскетична личност, която се отказва от света и светският живот и се посвещава в служба на хората като им показва пътя на спасението, а неговите последователи, които произхождат от бедните съсловия са невежи и необразовани хора. До 13 годишнината му е влияел Сатурн, който прави живота му труден, беден, пълен с лишения. След това до 31 години му е влияел Меркурий, планетата на разума и ума и означава, че през това време сериозно се е занимавал с духовни практики и е търсел висши, духовни знания, пътешествайки по свети места ( видно по положението на Юпитер, Луна и Сатурн в съответните домове.) Сатурн и Марс аспектирани от Асцендента показват, че смъртта му ще бъде мъчителна и публична.

Тримата мъдреци в последствие се отрекли от езическите си вярвания и се посветили на християнството. Легендата твърди, че останките им са погребани в Кьолн. Идването на слънчевия Бог е предсказано от пророци и сибили и от митологиите и сагите на всички раси.

Сутринта на Коледа под празнично украсената елха, децата намират дългоочакваните подаръци от Дядо Коледа. На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него според традицията задължително се поднася баница с месо. На коледната трапеза се слага още свинска пача, свинско печено, прясна пита, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка, кървавица, кюфтета, прясна наденица, сланина и зелеви сърми с месо. Основните ястия са приготвени от свинско месо. Слагат се и коледните сладки. Най-напред се пие блага ракия (сладка ракия), а младите като поемат шишето, трябва да целунат ръка на по-старите.

От Коледа до Йорданов ден започват 12-те мръсни дни, които народът нарича още погански или вълчи нощи, защото от 25 декември до 6 януари границата между небето и земята казват изчезва. Разделението между този и онзи свят временно се заличава. По време на поганските дни, духовете на умрелите идват в света на живите. Битува страхът, че някой от тях може да си хареса човек от фамилията и да го отнесе със себе си.

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
13308 0

Свързани новини

Водещи новини