Сърдити старчета

  • 05 април 2019 16:00

  • 5057
  • 0
Сърдити старчета
© Булфото (архив)

Толкова е странно, че не знам откъде да започна. Всъщност, откъдето и да започна, все до едно и също ще стигнем, така че…

Да започнем чисто и просто с новината: Светият синод забрани обща литургия с Папата, когато дойде на посещение; забрани представители на църквата да вземат участие в която и да е проява или мероприятие около визитата; забрани на патриаршеския хор да пее пред Франциск. 

Извиниха се с това, че канонът им забранявал. Само да споменем, че обща молитва на Франциск заедно с Вселенския патриарх Вартоломей се състоя през 2014 г. Молитва за мир. Каквато Папата е предложил и на нашия патриарх. Ако правилно разбираме, каноните не са спрели Вселенския, но спират българския патриарх. Сериозно?

Чували ли сте израза „по-католик и от Папата“? Май много добре пасва, а? 

Папата обикаля света в опити за помирение на религиите в момент, в който това е изключително необходимо. Подава ръка на всички. Но нашите „сърдити старчета“ от синода тропнаха с краче и се обърнаха на другата страна нацупени. Много показателно, другари попове, много…

Папата добре знае, че общата молитва противоречи на канона (на едни правила, по-стари и от динозаврите), но предложението носи смисъла: да си подадем ръка ВЪПРЕКИ каноните. Както вече се е съгласил да направи Вселенският патриарх. Франциск вече показа, че е доста светски Папа и умее да е полезен на хората, а не на каноните, т.е. не е църковен чиновник, като нашите попове.

Нещо ми подсказва, че те се крият зад канона, за да изпълнят нечия повеля, но нейсе. Сигурен съм, че, ако руският патриарх ги накара да направят някакво нарушаване на канона, ще си счупят краката кой пръв да го наруши, за да угоди. 

Папата обикаля света и се среща с лидери на други религии, среща се с държавни лидери, беше първият Папа, който посети Арабския полуостров – люлката на Исляма, проповядва мир, опитва се да помирява врагове, прави каквото му е по силите. Какво правят нашите православни старчета? Обикалят да си нагледат имотите? И току измрънкат нещо средновековно – като да скочат срещу Националната стратегия за детето – как така не може вече да си биеш детето!? 

Друг е въпросът, разбира се, кой колко авторитет има на тази Земя, колко хора ще се вслушат в Папата и колко – в нашите сърдити старчета. А и да не забравяме, че повечето православни, ОСОБЕНО в България, са религиозни по Великден, когато националите играят и преди дълъг път. И вярата им е по-скоро суеверие; освен това е примесена с много езически ритуали. 

Не ги наричам „сърдити старчета“ само заради странното им поведение около визитата на Франциск. Истината е, че те почти никога нищо хубаво и позитивно не казват, освен когато се подмазват на някого. Изглеждат сърдити на целия свят, все нещо ги обижда. Благодатна светлина, любов, щастие? Ами! – свъсени вежди и вечна обида. Кога сте видели някой синодален старец да се усмихва?

Що за поза е това? Вижте – Папата може да се усмихва и не е умрял. Има човешки образ. 

Но пък сърдитите попове тук обикновено са и безкритични, освен по разни абсурдни „проблеми“, като морално-нравствените аспекти на детските играчки (не се шегувам). Или когато имат удобен случай, да „ритат падналия“ – да викат срещу заплахата от бежанците, например, докато Франциск пък се среща с тях – с бежанците, и работи за решаването на кризата. Колкото може. Поне се опитва. 

Има и още една причина хората да са загубили доверие в сърдитите старчета и тя е, че на върха на цялата църква седят ченгета-доносници на ДС. През 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 митрополити от Светия синод са сътрудничели на Държавна сигурност. Дори да не сте знаели точния брой, сте чували тази новина или най-малкото – не сте изненадани, ако я научавате сега, нали? ДС – репресивната машина на човеконенавистния режим на атеистите – комунистите. Св. синод днес е нещо като отдел на ДС. Да обяснявам ли колко долно и позорно е това? Светият синод, управляван от служители на атеистите. Гнусно е. 

Но, изглежда, не е против канона. 

За разлика от молитвата за мир с Папата. 

 

Материалът продължава тук
 

Последвайте канала на

Александър Томов
5057 0

Свързани новини