Светият синод потвърди: Митрополит Кирил е наместник - председател на БПЦ (видео)

  • 14 ноември 2012 16:36

  • 4110
  • 4
Светият синод потвърди: Митрополит Кирил е наместник - председател на БПЦ (видео)
©

Светият Синод потвърди избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).

Това заяви пред журналисти секретарят на Светия Синод Наум, който представи изявление на Светия Синод след заседанието днес.

Уставът на БПЦ гласи също така, че наместник-председателят временно управлява и Софийска епархия.

Според Устава на Българската православна църква както световната и българската правна система не съществува като възможност оттегляне или заличаване на подпис, който вече е положен. Според Светия Синод опит за оттегляне на подпис е правен абсурд, се посочва в изявлението на БПЦ.

От Светия Синод заявяват, че заседанието от 10 ноември 2012 г. е законно, защото на него са присъствали необходимия брой митрополити. По време на заседанието никой от митрополитите не е изказал особени мнения и е бил съгласен с избора на наместник-председател. От Светия Синод обясниха, че гласуването на временно оглавяваш БПЦ е тайно, защото така разкрива истинската воля на гласуващите.

Според каноните на БПЦ, ако някой извърши нещо въпреки даденото вече съгласие и положен подпис, такъв себе си ще се лиши от честта си, се посочва в изявлението на Светия Синод.

От Синода завиха също така, че БПЦ е самоуправляваща се институция и тя няма да позволи никой да й оказва натиск, включително и членовете на Светия Синод.

"Всички митрополити и членове на Светия синод носят отговорността пред хората за запазване на авторитета на църквата, който не трябва да се руши", заявяват още от Синода.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4110 4

Коментари 4

Добави коментар
БПЦ ???

2012.11.15 | 07:44

4
БПЦ=Българска Партия на Църквата
предайте се

2012.11.15 | 07:44

3
абе тия още малко български ватикан ше си спретнат,брадати изроди
Язе

2012.11.15 | 07:44

2
Ах вие алчни "говорещи с Бог" човечета!!!
HazGra

2012.11.15 | 03:38

1
А мислех, че живеем в 21-ви век. Още ли има хора, който да подкрепят тази смешка...

Добави коментар

Водещи новини