Обявяват Casa Milà на Гауди за продан?

  • 14 ноември 2012 14:37

  • 1115
  • 1
Обявяват Casa Milà на Гауди за продан?
©

Икономическата криза действа опустошително из Европа. Стабилизирането сякаш е твърде далеч, имайки предвид факта, че редица държави са склонни да обяват безценни културни артефакти за продан.

Подобна незавидна съдба грози емблематичната къща Casa Milà в Барселона, един от шедьоврите на Антонио Гауди, пише news.bg.

Къщата, позната още и под името La Pedrera (Каменоломната), се стопанисваше от каталунската спестовна банка Catalunya Caixa. Притисната от неблагоприятното финансово положение, е твърде вероятно институцията да продаде къщата на Гауди.

Слуховете намесват името на руски милиардер, който би могъл да си позволи подобна „покупка". От Catalunya Caixa, която попадна под собствеността на държавата, след като банкрутира, излязоха с решението за учредяване на специална фондация, която да се погрижи архитектурното бижу да не се превърне в стока.

Фондацията ще разполага с бюджет от около 35 милиона евро, голяма част от който се дължи на продадените входни билети на туристи. И все пак стигането до подобна ситуация продължава да бъде плашещо само по себе си.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1115 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Първата и заглавна снимка не е на Casa Milà

2012.11.14 | 15:05

1
а на Casa Batllo бе, толкова ли не виждате разликата

Добави коментар

Водещи новини