Гавриил Ловешки: Изборът на Кирил е напълно легитимен

  • 14 ноември 2012 10:57

  • 2581
  • 1
Гавриил Ловешки: Изборът на Кирил е напълно легитимен
©

Изборът на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод е легитимен, категоричен беше Ловчанският митрополит Гавриил преди началото на днешното заседание на архиереите. Той участва в панихидата за девет дни от смъртта на патриарх Максим, която митрополит Кирил отслужи в синодалния параклис, съобщи Дарик.

Ловчанският митрополит заяви категорично, че нито в правото, нито в регламента в Устава на Българската православна църква има процедура за оттегляне на подпис. По думите му изборът на митрополит Кирил за наместник-председател е легитимен: „Но се появиха възражения и днес ще решаваме".

Запитан как гледа на напрежението, което се създава, митрополит Гавриил отговори: „Не го създавам аз. Много е неприятно, много е изморително, много е мъчително. Трябва да се преодолее и да обединим Синода, и да продължаваме да служим на Господ и на хората. Не мога да ви кажа каква е причината, която ни разделя, това могат да кажат хората, в които е тази причина. Не знам какви са мотивите им за това, те трябва да кажат. Вечерта след гласуването стана ясно, че има възражения, но по време на заседанието и след избора всички поздравиха новоизбрания и никой не изказа особено мнение. В нашия Устав има регламент, когато не си съгласен, изявяваш особено мнение, обосноваваш се и до три дни го даваш писмено. Такова нещо нямаше и ние си отидохме спокойни".

На въпрос дали и митрополит Григорий е поздравил новоизбрания наместник-председател, Ловчанският митрополит Гавриил отговори: „Да, поздрави го, пожела му Божия помощ, пожела му мъдрост,здраве - в този род бяха поздравленията. Много учтиво го поздрави. Това беше след като се преброиха гласовете и се обяви, че митрополит Кирил е избран за наместник-председател и всички го поздравиха".

На заседанието се очаква висшият клир да разгледа ситуацията с оспорения избор на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател и Софийски владика заради оттеглянето на подписа на тогавашния временен председател Григорий Търновски под решението за назначаването му. Пловдивският владика Николай оспори резултата от вота. Той няма да присъства на заседанието заради 40-дневния траур в памет на патриарх Максим.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2581 1

Коментари 1

Добави коментар
1

2012.11.15 | 07:55

1
Ехо, научете се най- после , че Кирил е Варненски и Великопреславски митрополит .

Добави коментар

Водещи новини