Махат винетките, карат ни да плащаме на изминати километри

  • 14 ноември 2012 06:18

  • 27073
  • 84
Махат винетките, карат ни да плащаме на изминати километри
©

Има вероятност винетките да бъдат заменени от сателитна система, чрез която да се засича изминатият от автомобила пробег и собственикът му да плаща на километър. Това каза в интервю за „Монитор” шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.

По този начин всеки ще се бърка точно толкова, колкото му се е наложило да пътува, като му се калкулират километрите изминато разстояние в годината. Депутатът от ГЕРБ уточни, че Министерството на благоустройството и регионалното развитие е обявило конкурс за избор на консултант, който трябва да предложи няколко варианта за таксуване на ползването на републиканската пътна мрежа. Очаква се изготвянето на анализа да отнеме от половин до една година и да бъде готов още през 2013-а.

Никой от вариантите все пак не бил изключен, включително частично запазване на сегашните винетки с фиксирана цена за период от време, вместо заплащане на разстояние, както и съчетаването на няколко вида таксуване. Така например според народния избраник може да се въведат и ТОЛ такси, с които да се облагат само товарните автомобили, а за леките коли ползването на пътищата да се заплаща по друга система. Вълков е категоричен, че най-логично е именно шофьорите на камиони да ползват електронни устройства, с които да вдигат бариерите, ограничаващи определени участъци. Аргументът му е, че тировете разрушават най-много настилката и собствениците им следва да поемат по-голяма част от финансирането на поддръжката й.

Вълков подчерта, че в редица държави това е факт, като в момента и Полша въвеждала ТОЛ таксите, с които също като при сателитната система таксуването е на изминати километри, но не по цялата пътна мрежа, а от определен участък. Председателят на транспортната комисия в Народното събрание посочи, че България е на кръстопът и през нея минава огромен поток от автомобили, от което можем да се възползваме за напълването на хазната. Той обаче припомни, че финансирането на новите пътища от Брюксел представлява препятствие за въвеждането на този вид таксуване. Законотворецът обясни, че някои държави пък са заложили именно на сателитната система, която била по-скъпа за въвеждане, но пък по-лесна за поддръжка.

Последвайте канала на

Novini.bg
27073 84

Коментари 84

Добави коментар
spoko

2012.12.25 | 03:46

84
И тези ще ги преживеем!
no justice

2012.12.25 | 03:46

83
Е това вече е върха. По 10 кожи от гърба ще ни смъкнат само да има какво да лапат.Живеем в държава на абсурда и ужаса имам чувството че сме в един БИГ Брадър.ВЪН ГЕРБ.
НЕ гласуващ

2012.12.25 | 03:45

82
Е нали искахте Бат ви Бойко да ви управи и си го избрахте, всеки ден ви управя яко...
някой си

2012.12.25 | 03:45

81
Е нене, това вече е прекалено! Няма как да ни следят със сателит кой колко километра бил изминал, разбираш ли... това е повече от крайно, излишно и е само един допълнителен разход... За ТОЛ такси за тежкотоварни някак си ще преглътнем, защото наистина минават много през нас, но останалото е пълен абсурд...!

2012.12.25 | 03:45

80
това е начина да се знае всяка кола къде се намира във всеки един момент, най-големия СРС скандал се подготвя по ускорена процедура

2012.12.25 | 03:44

79
Алоооо гроб абе какво плащане бе за дупките,за ямите къде са парите от винетките-защо няма дори маркировка на пътя-изроди - само Волен ще ви оправи да ви тикне в затвора айдуци такива
Радо

2012.12.25 | 03:44

78
Събират ни пътен данък сега и за изминати километри а пътищата са в окаяно състояние в цялата страна. Карат ни да караме с запалени фарове през цялата година въпреки че в повечето си време в България е слънчево. Само две Скандинавски страни карат целогодишно а сега в Полша било така с таксите за пътищата що не изравнят минималните заплатите като в Германия щом ще гледат от другите страни?
bat rambo

2012.12.25 | 03:43

77
i sega ako nqma edinstvo,da sta4kuvame za tova izmisleno ne6to,det se 4udqt ve4e kak da izkormqt na horata djobovete,eto basi naciqta deto 6te sme/hora vzemete primer ot gurcite,za nai malko se digat po hiledi du6i da sta4kuvat,vinagi sa zaimni,evala na tqh,a ni e tuka 6te palnem na haidutite djobovetei 6te mizerstvame dokat mrem kato ku4eta!!!!!!6te pla6tame kolkoto kilometri minavame,4e nie danes me TAKSI,4e da pla6tame i laika,arenda.basi tapotiqta,ama da se setqt da digat zaplatite nqma,4e za6to te nali si vzimat po 2000hilqdi leva kato sedqt cql den na stola ise 4udqt kakvo da izmislqt ve4e
bat pan4o

2012.12.25 | 03:42

76
от10години не сьм ходил на избори но сега ще отида да гласувам напук на герб-за дпс или бсп например.ТЕ ПАК КРАДЯХА НО ПОНЕ НЕ НИ ТОВАРЕХА С ПОЛКОВА ДАНЬЦИ,ТАКСИ,САНИРВАНИЯ,ЕНЕРГИИНА ЕФЕКТИВНОСТ,ОСТЬКЛЯВАНИЯ НА БАЛКОНИ,КЛИМАТИЦИТЕ ПОД КОНЕЦ И МНООГО ДРУГИ ГЛУПОСТИ,ЗНАЧИ ТАКА А ИСКАТЕ ВСИЧКО ДА Е КАТО ЕВРОПА ГЕРБЕРИ-ДОБРЕ АМА ПЬРВО ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ КАТО ЕВРОПА.
Борис

2012.12.25 | 03:41

75
А,не!Вярно е,че са пробват само на думи,но знае ли човек до ,къде ще се стигне.Аз не съм престъпник и това следене го усещам,като нарушаване на личната свобода.Звучи ми по-лошо от следенето в един скоро отминал период. Второ:върнаха ни в детската градина,занимавайки (манипулирайки) ни с глупости!Тука ще паркираш на зеленичко,тука на синичко,пусни си фарчетата,изчопкай стикерчето,не пуши с кафенцето,подреди си балкончето.Изкарай си паричките от влогчето,че с хилядите данъчета и таксички НАП да ги прибере до седмица,инак-10% и Премиера ще те обвини,че си мързелив и лош мат`риал.Да Ви кажа уважаеми,дори и Сомалия зопочва да ми харесва....все повече.

Добави коментар

Водещи новини