Влакче ще обикаля Долината на тракийските царе

  • 13 ноември 2012 20:20

  • 1291
  • 0
Влакче ще обикаля Долината на тракийските царе
©

Туристи ще обикалят съвсем скоро Долината на тракийските царе със специално влакче. Идеята е нашенци и чужденци да разглеждат петте гробници Голяма Косматка, Оструша, Шушманец, Хелвеция и Грифоните с атрактивния трен.

Планът за превръщането на долината в магнит за туристи напредва с пълна пара, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова, цитирана от "Стандарт". Тя допълни, че скоро надгробната могила Шушманец ще посрещне посетители обновена. Проектът за реставрацията й и района около нея глътна малко над 1,1 млн. лв., но вече е на финала. Парите бяха отпуснати по оперативната европрограма "Регионално развитие" и Министерството на културата. Специалистите от консорциума "Шушманец - Шипка" неочаквано попаднали на подземен зид и това е забавило строително-реставрационните работи.

Античната стена е трябвало да бъде демонтирана, проучена и отново експонирана на място. По план проектът Шушманец трябваше да е завършен до 16 януари, но от консорциума са амбицирани да са готови до началото на декември, каза Галина Стоянова.

Стабилизирането на зидовете в дромоса, както и химическата обработка за отстраняване на микроорганизмите, са приключили. Оформена е и ефектната пешеходна алея, която ще свързва Шушманец със съседните гробници Хелвеция и Грифоните, както и с цялата алейна мрежа в Долината на тракийските царе.

Надгробната могила Шушманец е открита през 1996 г. от покойния д-р Георги Китов. Тракийският храм, изграден от големи, отлично обработени каменни блокове, е единственият у нас с колони в преддверието и в камерата. Стените на самата камера пък са от три пласта в съответствие с разбирането на древните траки за света - подземен, реален и небесен.

Кметицата на Казанлък припомни, че общината вече е получила в сметките си 350 хил. лв. от финансовото министерство за изработването на общ устройствен план на Долината на тракийските царе. С парите ще бъдат изготвени проектите за консервация, реставрация и социализация на другите три могили - Оструша, Хелвеция и Грифоните. Това е едно от условията уникалният комплекс на тракийската цивилизация да кандидатства за ЮНЕСКО. В момента в листата на световната организация е единствено прочутата тракийска гробница в казанлъшкия парк Тюлбето.

Последвайте канала на

1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини