БЛС настоява за увеличение на заплатите на лекарите от центровете по трансфузионна хематология

  • 13 ноември 2012 16:53

  • 432
  • 0
БЛС настоява за увеличение на заплатите на лекарите от центровете по трансфузионна хематология
©

Българският лекарски съюз /БЛС/ категорично подкрепя исканията на колегите от центровете по трансфузионна хематология, съобщиха от съсловната организация. "Пагубно е дългото бездействие на институциите, довело до сегашната взривоопасна ситуация", се посочва в становището.

Увеличението на мизерните заплати със 17 или 20 на сто, съчетано с орязване на другите приходи, няма да реши проблема, смятат от БЛС.

От съсловната организация припомнят, че многократно са предупреждавали, че заплащането и условията на труд са на път да ликвидират някои специалности.

Освен на лекарите, работещи в центровете по трансфузионна хематология, критично ниският брой и заплащане на анестезиолозите е на път да блокира оперативната дейност, на патолозите - диагностиката и лечението, особено на злокачествени заболявания, на педиатрите - лечението на децата, алармират от БЛС.

БЛС настоява заплатите на работещите в центровете незабавно да се увеличат двойно или да се увеличат с 50 процента и се върне старият начин за допълнително стимулиране. Организацията призовава правителството и парламента да подкрепят исканията на БЛС по бюджета на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса, се допълва в съобщението.

Последвайте канала на

БТА
432 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини