Контрабандистите от Дружба са имали сериозни покровители

  • 13 ноември 2012 08:10

  • 3039
  • 1
Контрабандистите от Дружба са имали сериозни покровители
©

В нелегалното депо в "Дружба 1" в София са намерени 25 500 000 къса цигари без бандерол. Стойността на акциза, който не е платен на държавата е 4 млн.лв , а по печалбата от продажбата им е близо 8 млн. лв. Марките са неизвестни, произвеждат се нелегално. Това заяви шефът на митниците Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната в сутрешния блок на БНТ.

Според него най-вероятно цигарите са произведени в Дубай. Линейките, с който са били транспортирани са мними, също така те са превозвани и с катафалки на частни домове.

Лицето, което е задържано не стои зад канала за контрабанда. Доказването на хората по по- високите етажи, който стоят зад организирането му е много трудно, защото те работят с много бушони, за да не може да се стигне до тях. Надявам се с едно по-сериозно разследване да се стигне до тези хора, коментира Танов.

Според шефа на митниците контрабандистите са разчитали на сериозно покровителство и на това, че не могат да бъдат изненадани. "Не бих желал да коментирам, защото това ще попречи на разследването. То започва срещу конкретно задържаните лица и на базата на информацията която има - има доста връзки и телефони, надяваме се дознанието да има успех и да бъдат арестувани хората, които са отговорни за контрабандния канал, каза още Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната.

Шефът на митничарите, заяви че финансовият министър е бил категоричен, че няма да се повишава акцизната ставка до 2017 година.

Танов бе категоричен, че над 500 000 българи, който търсят и винаги ще търсят да си закупят контрабандни цигари.Попитан за вдигането на акциза на тютюневите изделия, Танов заяви, че няма да има промяна в ставката за цигари, защото това ще засили контрабандата. От голямо значение е и разположението на България, защото тя е на кръстопът и граничи със страни, който не са в ЕС.

"Контрабандата не е някакъв изолиран български проблем. Загубите са огромни - над 40 млрд.  евро, но става дума за световен мащаб, а не само за ЕС. Тази престъпност е най-висша форма на организация, защото печалбите са огромни, а рискът е малък", заяви шефът на митниците.

Близо 900 души са освободени от Агенция "Митници". Една проядена от корупция система - вече започна да се изчиства. Няма назначен  митнически служител, който да не е минал през една открита процедура за постъпване. Възнаграждението е обвързано с работата, така че служителите са стимулирани и финансово, каза още той.

Няма такава държава в която контрабандата да е на 0. Проблемът става все по-глобален и по-глобален, добави още той.

Последвайте канала на

3039 1

Коментари 1

Добави коментар
ICEMAN

2012.11.13 | 22:52

1
Да велик си бре а какво стана с покойния Мишо Бирата и твоята афера с ББ. В една демократична държава при такъв скандал си подават оставка всички замесени и на СЪД

Добави коментар

Водещи новини