Наркомани продават метадон, за да си купят хероин

  • 13 ноември 2012 06:23

  • 4777
  • 1
Наркомани продават метадон, за да си купят хероин
©

Метадонът все по-често започва да се пласира на черно сред наркоманите като заместител на хероина. Цената му в София е между 1,50 и 2,00 лева за редовни клиенти, но може да достигне и до 7 лева, ако дилърът не познава клиента, твърди БНТ.

Причината все повече зависими да го купуват е лошото качество на хероина. Ако допреди 2 години на един зависим са му стигали 20 лева на ден, за да се надруса, в момента трябва да плаща по 80, тъй като дозите са силно разредени. Затова болните предпочитат да плащат по 16 лева за 8 кубика метадон, с който изкарват един ден. Заради по-високото търсене здрави младежи влизат в програмите за метадоново лечение, след което си продават дозите.

„Имам приятел, който не е болен. За цял месец му се събират по 450 кубика. Плаща за лечението по 200 лева месечно, но след това като препродаде дозите е с чиста печалба от 700 лева“, разкри схемата наркозависим пред БНТ.

Местата в София, на които свободно се търгува с метадон, са в близост до центровете за лечение. Черна търговия се върти на улица „Искър“ срещу математическата гимназия в София. Среща с дилър на метадон може да се направи и на кръстовището между улиците „Пиротска“ и „Опълченска“. Там фондация раздава на зависимите и безплатни чисти игли веднъж седмично. Мястото е изключително привлекателно за дилърите, защото в района болните се снабдяват с метадон по програма за лечение. В някои случаи го препродават, а
с парите си купуват хероин.

Освен това има изоставена постройка, която се използва от повечето зависими за инжектиране на дрога. Обикновено дилърите на метадон или хероин се въртят пред кафене на ул. „Пиротска“, популярно като Зеленото. Освен метадона друг заместител за пристрастените към най-коварната зависимост е т.нар. бял хероин, който представлява наркотик с основна съставка медикаментът фентанил. Това лекарство е 100 пъти по-силно от морфина. Пласьори го пуснаха на пазара през пролетта на миналата година, защото хероинът изведнъж изчезна заради лошата реколта на мак в Афганистан. Зависимите също го предпочитаха, защото е по-чист и без примеси, но заради силното си въздействие десетки младежи починаха от свръхдоза.

Последвайте канала на

Novini.bg
4777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
What??

2013.10.24 | 16:17

1
„Имам приятел, който не е болен. За цял месец му се събират по 450 кубика. Плаща за лечението по 200 лева месечно, но след това като препродаде дозите е с чиста печалба от 700 лева“, разкри схемата наркозависим пред БНТ. Абсолютна глупост. Въпросния наркоман- ненаркоман за да започне да го взима за вкъщи трябва в продължение на 6 месеца минимум да ходи всеки ден до програмата и да го пие на място докато сестрите го гледат в устата. Не знам кой им дава публика на разни наркотъпаци дето си търсят 15-те минути слава

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини