Скандал между ГДБОП и митниците

  • 12 ноември 2012 09:19

  • 3126
  • 3
Скандал между ГДБОП и митниците
©

Сериозен скандал между МВР и Агенция "Митници" се вихри заради провалени акции, пише в. "Преса". Антимафиоти от ГДБОП подали жалби до прокуратурата заради официални съобщения на митниците за заловени две пратки наркотици на пункта Капитан Андреево. Съобщенията до медиите пък провалили две техни мащабни операции, твърдели те. Информацията бе потвърдена от МВР. Скандалът, който тръгнал от ноември 2011 г., е прераснал в проверка, която се води в Националната следствена служба (НСлС).

На 1 ноември м. г. Агенция "Митници" пуска на официалния си сайт съобщение, че на Капитан Андреево е заловена българка, пътуваща с автобус от Турция, която пренасяла 2 кг хашиш. Дрогата е открита в багажа на жената. 8 дни по-късно митниците пускат информация за нов удар - този път на Капитан Андреево е заловена кола с румънец, който пренасял в куфари в тайници на автомобила 13,180 кг кокаин. Румънецът пътувал от Турция през България за родината си. Заради двете съобщения за заловените наркотици антимафиотите от ГДБОП изпращат жалба до Върховната касационна прокуратура. Твърдят, че оповестяването им е провалило сериозно разследване на наркоканалите от Турция към България и задържаният румънец е трябвало да мине през границата и да бъде проследен на кои наши трафиканти ще предаде стоката. На всичкото отгоре се оказало, че той не пренасял кокаин, както твърдели митничарите, а метамфетамин на прах. Същото се отнасяло и до заловената българка - трябвало да се проследи кой у нас ще вземе пратката от Турция. След жалбата на антимафиотите на разпит в ДАНС е извикан Сергей Наков - шеф на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване". По-късно в НСлС е образувана и проверката, която е срещу неизвестен извършител. От следствието не потвърждават, но и не отричат за такава проверка.

Основните разследвани ще са хората от пресцентъра на Агенция "Митници", които са пуснали съобщението, както и бившата началничка на отдел "Наркотрафик" там Маргарита Евфтимова, която се пенсионира в края на м. г. Вече са проведени разпити на няколко служители на митниците преди две седмици. Шефката на пресцентъра на агенцията Николета Еленкова казва, че не знае за такава проверка или поне никой от началниците не я е уведомил. Някои от разпитваните заявили, че пускането на тези информации е станало с изричното нареждане на шефа на митниците Ваньо Танов, въпреки предупрежденията на Ефтимова да се изчака, за да не се попречи на работата на антимафиотите. Танов заявил, че въобще не го интересува.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3126 3

Коментари 3

Добави коментар
Суад Ал Хамид

2022.05.14 | 13:46

3
Изненадващо е за мен, че Николета Еленкова е назначена на позиция шефка на пресагенция. От друга страна какво се учудвам. Тази женичка е добре школувана да не изслушва различните мнения, да иронизира събеседниците си и да отразява приоритетно онези, за които работи. Проучете към кого е изкарала докторантурата си по журналистика и тогава си направете заключенията.
Бай Онзи

2013.08.02 | 16:24

2
На сърдитко Петко празна му торбата!!!!

2013.08.02 | 16:24

1
А ако не бяха я заловили и пропуснали, цвцв само това чака, да натопи митничарите, че са корумпирани. Номера от селски вечеринки. То така ало Ваньо провали една акция по производството на бира, ама май не е било бира, най ми е било амфетки, че после Мишо и жена му гушнаха китката, че и онова дете Мирослава слуайно дочула нещо, че и самоубилия се Чочо.

Добави коментар

Водещи новини