Публичните средства за здравеопазване остават най-ниските в Европа

  • 11 ноември 2012 21:03

  • 775
  • 1
Публичните средства за здравеопазване остават най-ниските в Европа
©

Публичните средства за здравеопазване остават най-ниските в Европа, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, цитиран от "Фокус".

„Само преди няколко години, примерно, бюджетът на НЗОК беше 2.3 млрд. лв., но пък този на Министерството на здравеопазването беше 700 и няколко милиона лв., така че сумата все се върти около 3.5 млрд. лв. Това не са пари, дадени от държавата, а пари, дадени от населението и работодателите. Ако има някакво нарастване, то е за сметка единствено на тези две групи, но не и на дела на държавата”, отбеляза Райчинов.

Той опроверга твърдението, че бюджетът на НЗОК за 2013 г. е най-големият до момента. „Като се намали със съответната сума бюджетът на Министерство на здравеопазването и отиде в НЗОК, това не прави общия бюджет за здравеопазване по-голям, прави го по-малък”, посочи Райчинов.

„Само преди няколко години държавата даваше приблизително около 300 млн. лв. за диспансери. Сега тези суми са изчезнали. Даваше допълнително средства към Министерство на здравеопазването за различните дейности, които осъществява - сега също ги няма”, каза още той.

Последвайте канала на

Весела Найденова
775 1

Коментари 1

Добави коментар
Националист

2012.11.12 | 14:59

1
Хайде да не се лъжем. Спрете парите за помощи на мангалите и да видим дали няма да има пари.Ще се увеличат пенсиите поне 2 пъти и българите ще се лекуват безплатно.

Добави коментар

Водещи новини