Избират наместник-председател на Светия Синод

  • 10 ноември 2012 08:28

  • 1603
  • 5
Избират наместник-председател на Светия Синод
©

Днес се очаква владиците да се съберат на заседание, за да изберат наместник-председател на Светия Синод.

Той ще оглавява висшия клир до избора на нов глава на Българската православна църква през март догодина заради смъртта на патриарх Максим.Наместник-председателят трябва да подготви провеждането на църковно-народния събор, който ще посочи новия патриарх. Архиереите вече решиха Николай Пловдивски да бъде временно и софийски митрополит. Патриарх Максим отговаряше и за Софийската митрополия.

Избраният днес временен наместник-председател трябва да организира провеждане на Църковно-народния събор за избор на нов патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца. Според църковния устав избираемият Български патриарах и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1603 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Intruder

2012.11.10 | 13:20

5
Най- добрият избор е отец Нафарфории. Той е отличното олицетворение на църквата, че и на цялата религия!
nqkoi si

2012.11.10 | 13:20

4
Горко му на Николай ако стане патриарх. Едва ли ще понесе още товари, който ще му се излеят от нета и тв-то.
Кръстю

2012.11.10 | 13:20

3
Според военния чин, ли ще ги подбират ?
мисията нивъзможна

2012.11.10 | 13:18

2
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител НЕ може да бъде. 2) Гавриил Ловчански - 62 години е, специализирал в Москва от 1986 до 1991. Говори се, че по време на разкола е изнесъл авоарите на БПЦ в руска банка, счита се за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми. # Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. # 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
Безбожници с черни раса...

2012.11.10 | 12:46

1
Тия под расата трябва да носят униформи, почти всички са с офицерски чинове он ДС, или доносници, червените са си подсигурили църквата по руски тертип на КГБ за няколко поколения напред, безбожници в Храма, както и "цивилните миряни", които ги подкрепят, тия нямат срам от хората и страх от Бога...

Добави коментар

Водещи новини