Островите Токелау минаха изцяло на слънчева енергия

  • 09 ноември 2012 16:56

  • 3416
  • 1
Островите Токелау минаха изцяло на слънчева енергия
©

Новозеландските острови Токелау в Тихия океан са първата територия в света, където напълно се задоволяват енергийните нужди със слънчева енергия, съобщава Би Би Си.

Преди електроенергията на острова е получавана от дизелови електроцентрали, като горивото е внасяно. Разходите за това са били около $ 1 млн. годишно. Сега са пуснати в експлоатация повече от 4 хиляди слънчеви панели и необходимостта от внос на дизел отпада. Проектът струва около $ 8,5 млн., от които $ 7 млн. са отпуснати от властите на Нова Зеландия, пише "30 думи".

Токелау се състои от три малки коралови атола с население от около 1,5 хиляди души. Хората там живеят от риболов и средствата, изпращани от роднини от чужбина. Значителна финансова помощ се предоставя от Нова Зеландия. Доходи идват и от издаване на пощенски марки и сувенирни монети. Една значителна част от доходите на страната е националната домейнна зона. Tk.

На островите се отглеждат кокосови орехи, хлебно дърво, папая, банани. Развъждат се свине, кози и птици.

Очаква се в близките години още няколко острова в южната част на Тихия океан да преминат на енергия от възобновяеми източници.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
"...с население от около 1,5 хиляди души." - 1,5 х

2014.03.24 | 00:53

1
"...с население от около 1,5 хиляди души." - 1,5 хиляди? Сериозно? Толкова ли трудно беше да напишете 1500? Или сте имали предвид 15 хиляди? Я си оправете грешката!

Добави коментар

Водещи новини