Мобилно приложение ни запознава с дивите птици

  • 09 ноември 2012 14:25

  • 3265
  • 0
Мобилно приложение ни запознава с дивите птици
©

SmartBirds първото българско приложение за смартфони и други мобилни устройства за определяне на дивите птици в България. В него са представени всички 269 птици, гнездящи на територията на страната, пише inews.bg.

Авторите на апликацията са съчетали в нея определител за птици, електронен дневник за наблюдения и информация за местата по програмата Натура 2000. Приложението е създадено от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), с подкрепа на фондация "Америка за България". Неговата цел да улесни привържениците на "бърдуочинг” 1 туризма при техните срещи с дивите птици.

SmartBirds съдържа снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в България могат да бъдат наблюдавани. Включена е също кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.

Описанието и координатите на Специално защитени зони от мрежата Натура 2000 насочват природолюбителите към най-близките места за наблюдение на птици. Електронният дневник позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точното определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час.

Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

"Създаването на такъв определител беше голямо предизвикателство за нас, тъй като до сега не е правен подобен. Трябваше сами да зададем рамките и съдържанието му, а от това се появиха и трудностите, защото искахме да включим максимална информация и повече възможности", коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП.

Приложението работи под операционна система Android и може да бъде изтеглено безплатно на www.SmartBirds.org или от Google Play.

То е подходящо както за специалисти с богат опит в определянето на птиците, така и за начинаещи "бърдуочъри". Традиционно занимание в някои европейски страни, наблюдението на птици увлича все повече хора в България. Бърдуочингът може да се практикува както сред

дивата природа, далеч от големия град, така и в най-близкия парк или градинка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини