Учени откриха годна за живот планета

  • 08 ноември 2012 13:17

  • 1816
  • 0
Учени откриха годна за живот планета
©

Учени откриха планета, която може да има климат, благоприятстващ съществуването на живот. Тя обикаля около звезда, подобна на Слънцето, и се намира едва на 42 светлинни години от Земята.

За уникалното откритие пише списание "Astronomy & Astrophysics". Според изданието, планетата се намира в орбитата на звездата HD 40307 - оранжево джудже от спектрален клас К, около 23 % по-лека от Слънцето, но толкова ярка. Новооткритата планета се намира само на 42 светлинни години от нас.

Звездата HD 40307 беше забелязана от астрономите от Европейската южна обсерватория още през 2008 г., когато в орбитата й бяха открити три „супер-Земи", благодарение на спектрографа HARPS. Група учени, ръководена от Микко Туомми от британския университет в Хартфордшир, обаче е използвала по-чувствителен метод за анализ на данните, получени от HARPS и констатирали присъствието на още три планети в орбитата на звездата, които колегите им били пропуснали. Шестата планета на HD 40307 привлякла особено вниманието на учените, защото се намирала почти в средата на „животоподдържаща зона" на звездата си - разстоянието, на което върху една подобна на Земята планета може да има вода. Според учените, самият радиус на планетата предполага климат и атмосфера, които да могат да поддържат живот.

Последвайте канала на

1816 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини