Делян Добрев: Няма тайни договорки за "Южен поток"

  • 07 ноември 2012 17:20

  • 1357
  • 6
Делян Добрев: Няма тайни договорки за "Южен поток"
©

Никакви тайни договорки не са правени по проекта „Южен поток”, параметрите са приети при ратифицирането на споразумението от Народното събрание. Това заяви министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев, който бе изслушан в икономическата комисия в парламента.

Окончателното инвестиционно решение не е подписване на договор, а протокол от акционерите, че решават да минат на следващата стъпка – проектиране, ОВОС и вземане на разрешение за строеж, поясни Добрев. Въпросът дали достъп до тръбата ще имат трети страни ще бъде обсъден на ниво ЕК, каза министърът.

Има два варианта за трасе през българска територия. В първия вариант - обща стойност за изграждане е над 3 308 650 000 евро, а във втория вариант - цената е 3 323 890 000 евро. Избрано е и трасе, с около 20 млн. евро по-евтино. Входната точка е около Провадия и изходна - Сърбия. Сръбската част е 450 км, а у нас 538 км, заяви Добрев.

Според него природният газ ще поевтинее с повече от 11% в договора с "Газпром", който ще е в сила след Нова година.

Последвайте канала на

1357 6

Коментари 6

Добави коментар
IQ146

2012.11.08 | 16:15

6
Трето-ще дам ПРЕПОРЪКА на управляващи Министри-Преговарящи! Искайте СЪЩИТЕ ЦЕНИ, каквито ГАЗПРОМ дава на Германия.ЕДИНСТВЕНАТА разлика с нас е това, че те консумират ПОВЕЧЕ! Но ние пък имаме ВЕКОВНИ ДУПЕДАВСКИ ОТНОШЕНИЯ с Русия и това би трябвало да компенсира германското по-голямо потребление. Нали за КОМУНОИДИТЕ парите не са всичко... А сега сериозно...Ако не дадат повече от 25% отстъпка, приемете колкото ви дадат, НО НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ГОДИШЕН ДОГОВОР!!! И НЕ СТРОЙТЕ Южен поток, ползите за България са ефимерни, той изцяло е в руска изгода. Аз бих се насочил към Гърция. За три години бих изградил, съвместно с Гърция, може и за наша сметка, цялостна инфраструктура за потребление на ВТЕЧНЕН ГАЗ. След 2-3 години ще има втечнен газ за 100-200 долара на пристанище в Бяло море. Шистовата революция е в ход. И Франция ревизира забраните за шистовия газ. А не забравяйте, че се очаква и български газ! ДОГОВОР С ГАЗПРОМ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ГОДИНИ! НЕ 9, НЕ 6, МАКСИМУМ 3! За да може после ИЗНУДВАЧИТЕ-ВЪН!! И не се СТРАХУВАЙТЕ, че ГАЗПРОМ ще врътне кранчето. Не може току тъй да го врътне! В краен случай, след като не направят никакви отстъпки, не подписвайте никакъв договор! Ще е валиден съществуващия... Но ЗАБРАВЕТЕ за ГАЗПРОМ оттук нататък! Стратегията насочете към диверсификация ПРЕЗ ГЪРЦИЯ. Кризата, която предстои пред гърците, ще ги направи много отстъпчиви, нищо че са си едни руски мекерета....На Турция не разчитайте, те си гонят други, имперски интереси. Оставете ги, скоро ще се сръфат с руснаците... И крайно време е вече Боко ТЪПОТО ПАРЧЕ да ВДЕНЕ, че шистовия газ е алтернатива за БЪДЕЩЕТО НА България! А и за шистовия, и за конвенционалния газ, България трябва да има ПОЛИТИКА за собствените си находища. Не може Мелроуз да ни продава СОБСТВЕНИЯ НИ ГАЗ на по-висока цена от ЦЕНАТА, НА КОЯТО ГАЗПРОМ ПРОДАВА НА ГЕРМАНИЯ руския газ! НЕ Е ДОПУСТИМO ПРОСТО! КОРИГИРАЙТЕ ДОГОВОРА С МЕЛРОУЗ, а и всички договори за концесии ПЛАЧАТ ЗА РЕВИЗИЯ И ОТМЯНА!!! Няма откъде да дойде ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ако не можем да използваме СОБСТВЕНИТЕ СИ БОГАТСТВА!
IQ146

2012.11.08 | 16:14

5
Първо ще се произнеса за българските русофили. Цитирам, поради непреходната ценност на предложената алегория: "РУСОФИЛИТЕ ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ ТАКА, КАКТО ПЕДОФИЛИТЕ ОБИЧАТ ДЕЦАТА!" Второ, ще предложа една историко-икономическа съпоставка, от която и най-ПРОСТИЯ би си направил съответните изводи: "2005 г.-цена на парното-25лв./МВтч., цена на руския газ-170$/1000куб.; 2009 г.-цена на парното-90лв./МВтч., цена на руския газ-600$/1000куб." Въпрос-има ли връзка между цените на парното и руския газ? Втори въпрос-нанесена ли е и ако да, каква щета, на България?; Трети въпрос-Интересува ли се ПРОКУРАТУРАТА КАК цената на руския газ се увеличи от 170 на 600, има ли ВИНОВЕН и ако да, КОЙ е виновен? Ще се повдигне ли обвинение на ВИНОВНИТЕ? Очакваме СТАНОВИЩЕТО НА НАЙ-БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА-СТОЖЕР НА ЗАКОННОСТТА И УПОВАНИЕ И НАДЕЖДА ЗА ВСИЧКИ ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ БЪЛГАРИ!!! Джокер за ПРОКУРОРИ ПАТРИОТИ-Проверете бил ли е Министър лицето Р.Овч., известен като газовия и ядрен престъпник и ПРЕДАТЕЛ на България. Кога и какви договори е подписвал и преподписвал, преди изтичането им или след като са изтекли. Какви са били цените на газа преди и след преподписването на съответните газови договори. И какво мнение има ПРОКУРАТУРАТА, за колегите си в Украйна, където за подобно прегрешение Юлия Тимошенко получи 7 годишна ефективна присъда!

2012.11.08 | 08:49

4
делян е просто един пр на министерството, други вземат решенията

2012.11.08 | 08:49

3
На теб кой ще ти окрехне тайните договорки,малкия? Сламенна кукла, удобен неподготвен кариерист - най-удобния за поста.

2012.11.08 | 08:48

2
тоя папур шо не се скрие
Ненаял се

2012.11.08 | 08:48

1
Почваме с комисионните а условията ще ги договаряме в последствие!

Добави коментар

Водещи новини