Божидар Димитров: Църквата загуби една скала

  • 07 ноември 2012 08:29

  • 1036
  • 1
Божидар Димитров: Църквата загуби една скала
©

Българската църква загуби една скала, в която се разбиваха вълните на пошлостта и лошотията.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Божидар Димитров. Той успя да преведе църквата през много трудности, както по време на комунизма, така и по време на демокрацията, категоричен беше директора на НИМ. Той беше много благ и добър човек и всички трябва да скърбим за него. Димитров говори и относно предстоящия избор на нов патриарх. Трябва да оставим църквата сама да си избере новия патриарх. Няма нужда миряните и държавата да се месят в работата на Светия синод, заяви той. Аз също нямам никакви предположения, кой ще е следващия патриарх. Това трябва да се реши от самата църква.

Един от проблемите в нашата църква е застаряването на епископите и владиците, допълни Димитров. Трябват ни млади и енергични хора, които с жар и плам да продължат делото на Максим. Божидар Димитров защити митрополитите по отношение на скъпите коли и екстри. В повечето случаи, скъпите коли и джипове са им подаръци. Тези западни джипове са необходими на владиците. Те пътуват много и посещават манастири, които се намират в труднодостъпни местности. С какво да стигнат до там, запита Димитров.

Другият гост в студиото отец Никанор също потвърди, че Максим винаги се е стремял да запази единението на църквата. Той беше винаги приветлив и винаги се опитваше да помогне на всеки с каквото може. Убеден съм, че Светия синод ще се справи по-възможно най-добрия и богоугоден начин с избора на нов патриарх, завърши Никанор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1036 1

Коментари 1

Добави коментар
pop

2012.11.07 | 09:38

1
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми. Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.

Добави коментар

Водещи новини