"Кокаинов крал" направи Цветанов почетен карабинер

  • 06 ноември 2012 17:57

  • 2350
  • 2
"Кокаинов крал" направи Цветанов почетен карабинер
©

От днес вътрешният министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа може да се похвали с още една „титла”, а именно - почетен член на карабинерите в Италия. Вицепремиерът обясни отличието си преди всичко с „доброто партньорство и взаимодействие” по случая „Кокаинови крале”, в чийто център се оказа Евелин Банев - Брендо.

На среща с главнокомандващия Карабинерните войски генерал Леонардо Галители, Цветанов подчерта, че „този престъпник е емблематичен и много известен сред правоохранителната система в целия свят - като започнем от карабинерите, минем през Европол, всички европейски държави като цяло”.

Българският вътрешен министър припомни, че през 2008 г. арестът на Брендо е осуетен, защото доклад на карабинерите е изтекъл от българските служби към Евелин Банев. Това довело до липса на доверие от страна на италианската полиция към българските им колеги. Сега обаче това доверие било възстановено – „днешното ми посещение в централата на Карабинерите е много ясен знак за това”, похвали се Цветанов.

Припомняме, че Евелин Банев бе арестуван в средата на май в рамките на международната операция „Кокаинови крале” – срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества кокаин от Южна Америка. По силата на европейска заповед за арест, издадена от съда в Милано, Брендо бе екстрадиран в Италия в края на юли.

Според Цветанов  България и Италия планирали бъдещи акции срещу организираната престъпност, под координацията на Европол. „В предстоящите 6 месеца смятам, че ще имаме доста добри операции, които ще бъдат от съществено значение за сигурността на Европа и разбиването на трансгранични организирани престъпни групи - като започнете от наркотрафик, също така фалшивите банкови карти, скиминг устройства и всичко, свързано с финансовите злоупотреби”, поясни министърът.

Карабинерните войски на Италия са създадени през 1814 г. и организационно са структурирани като корпус на Сухопътните войски до 2000 година. Тогава със закон са издигнати до четвърти вид въоръжени сили, редом със Сухопътните войски, ВМС и ВВС. Те изпълняват едновременно военно-отбранителни и териториално-полицейски функции, информира БТВ.

Цветанов е в Италия в рамките на годишното събрание на световната полицейска мрежа Интерпол. На нея стана ясно, че край италианския град Неапол ще бъде създаден център за обучение на полицаи за противодействие на мафията.

Последвайте канала на

2350 2

Коментари 2

Добави коментар
007

2012.11.15 | 20:34

2
САЩ: Престъпност и корупция в България като в 90-те, почетна тиква на България
Cocaine King's

2012.11.15 | 20:34

1
И да хванат Брендо има 200 човека които ще всичко за да наводнят пазарите в България с чист кокаин. ПУСНЕТЕ ЕВЕЛИН БАНЕВ БРЕНДО!“

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини