Сирийските бунтовници за първи път превзеха петролно находище

  • 04 ноември 2012 19:00

  • 773
  • 0
Сирийските бунтовници за първи път превзеха петролно находище
©

Сирийските бунтовници превзеха днес за първи път петролно находище в страната, предаде Франс прес, като се позова на  опозиционна група.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че след неколкодневна обсада противниците на режима на  президента Башар ал Асад са установили контрол над полето Ал Уард, в граничещата с Ирак източна провинция Дейр аз Зур. 40 военни, които са охранявали обекта, са били убити, ранени или пленени. Бунтовниците освен това са се сдобили един танк, няколко бронирани автомобила и муниции - ценна находка за  бойците на опозицията, които се сражават предимно с леки оръжия  срещу редовната армия, която разполага с артилерия и авиация.

В Дейр аз Зур се намират най-големите запаси на петрол и газ в Сирия, а полето Ал Уард е едно от най-големите в провинцията, отбелязва АФП. Добивът на петрол в страната, който възлизаше на 420 хиляди барела на ден преди избухването на бунта през март  миналата година, бе намален наполовина с ескалацията на  насилието.

Също в провинция Дейр аз Зур, сирийските бунтовници свалиха днес военен самолет в град Маядин, съобщи още Сирийският център  за наблюдение на човешките права. Пилотът е бил заловен. Бунтовниците обявиха да момента, че са свалили няколко  самолета на редовната армия, припомня АФП.

Най-малко 96 души са били убити в Сирия днес според временни данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.  Загинали са 35 цивилни, 41 войници и 20 бунтовници. 11 души бяха ранени при експлозия на бомба на паркинг зад  хотел "Дама Роуз" в центъра на столицата Дамаск, съобщиха държавни медии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
773 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини