Готвенето ни е направило хора

  • 03 ноември 2012 08:05

  • 3055
  • 2
Готвенето ни е направило хора
©
Готвената храна е причината нашият предшественик Homo erectus да еволюира до интелигентно социално същество, заключават бразилски и американски учени в публикувано наскоро изследване.
 
Според тях печеното месо изисква по-малко време за усвояване от организма, осигурява повече калории за най-енергоемкия орган – мозъка, а приготвянето му е свързано с планиране и разпределение на задължения, т.е. с интензивно общуване между членовете на групата. То, от своя страна, развива ума, пише "Списание 8".
 
Бразилски биомедици отбелязват, че по-големият мозък спрямо размера на тялото разграничава хората от останалите примати, но сред учените няма съгласие на какво се дължи това. Те провеждат ново изследване на метаболитните ограничения при суровоядството и с тях обясняват защо не всички примати са еволюирали в хора. С това потвърждават хипотезата на Ричард Рангам – специалист по приматите и професор по физическа антропология в Харвард, че готвенето ни е направило хора. Според него способността на контролират огъня е позволила на ранните хоминиди не само да готвят храната и така да извличат максимум калории от нея, но и да се топлят, заради което пък вече не им е била нужна козина и са загубили космите по телата си. Това от своя страна им е дало възможност да тичат по-бързо и по-продължително време, без телата им да прегряват. Дори темпераментът им станал по-спокоен, което пък внесло повече равновесие в отношенията помежду им и улеснило общуването включително между мъже и жени. С две думи – помогнало им да станат човеци.
 
„За да осигурите достатъчно количество калории за мозъка, трябва да можете да готвите храната. Можете да си позволите да имате високоефективен мозък, само ако му доставяте достатъчно енергия", казва Рангъм. Той обяснява: „Молекулите се движат по-бързо под въздействието на топлината – те се разделят или поне връзките помежду им се разхлабват. Точно това всъщност става и при храносмилането – разграждане на протеините. Структурата им се разпада и стават по-достъпни за организма. Например при готвене продукти, съдържащи нишесте, увеличават енергийната си стойност с 30%."
 
Според бразилските учени суровата храна не може да осигури достатъчно калории. Усвояването й от организма изисква той да свърши много повече работа и да похарчи много повече енергия за работа на дъвкателните мускули и храносмилането, вместо тази енергия да бъде насочена към образуването на неврони и нови мозъчни връзка – т.е към усложняване на мозъка. Ако ядяхме само сурова храна, за да поддържаме тялото си и работата на ума, щяха да си ни нужни над 9 часа дневно за ядене, установили те.
 
„Суровоядството е отличен начин да свалите някой и друг килограм - то осигурява добър баланс на витамини, микроелементи и фибри и пр. Но трябва много да внимавате, защото това може да е опасно за мозъка ви. Не подлагайте деца на суровоядство", съветва Рангъм.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3055 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Март

2013.10.04 | 08:45

2
Глупости на търкалета. Kакво се случва, когато си хапваме готвено Преди много години, учените открили процес в човешкото тяло, появяващ се винаги при приемането на храна: когато човек започне да се храни, кръвта му започва да се насища с левкоцити, същото, което се случва и когато сме болни или сме прихванали някой вирус. Нарекли са го хранителна левкоцитоза. В началото учените си мислили, че това е явно нормално явление, след като се наблюдава винаги. Но с по-задълбочени наблюдения и изследвания се установило, че това НЕ се случва, когато човек се храни със сурова растителна храна. Когато се храним с термично обработена храна, тялото ни реагира така както би реагирало на вирус, на чужди тела, на нещо вредно и непознато. С попадането на такава храна в организма ни, той започва да атакува храносмилателната система с левкоцити ~ с цел “да се пребори, с нещото, което е попаднало там” и защото “белите кръвни телца пренасят ензими от ензимните резервоари на тялото и се придвижват към храносмилателната система, за да подпомогнат смилането на готвената храна”. Това води до силно изтощение на имунната система и до значителен стрес на целия организъм. Положението се влошава значително, когато преяждаме с термично обработена храна. Ето едно доказателство за всичко това – подремва ли ви се след като похапнете сладко сладко с някоя манджичка, придружена с 3 филии хляб или със солидна порция фетучини с прошуто и сос болонезе или с 5 вида сирена. Това е защото тялото ни започва да влага неимоверни усилия в разграждането на всички видоизменени от високата температура вещества. И колкото и изискано да звучи дадено ястие, сготвено ли е над 90 градуса, то вече става вредно и неестествено за нашия организъм. Критичната температура за различните хранителни продукти е различна като варира около 90 градуса – температура, над която храната вече става даже канцерогенна. Още по-лошо е когато пържим или печем в мазнина, тогава се образува токсинът акриламид, който е един от виновниците за почти всички възпаления в тялото ни. Следва да се досетим, че когато сме болни не е добре да се храним с нищо, което е термично обработено, тъй като още повече затрудняваме и забавяме оздравителния процес. В такива периоди е по-подходящо да приемаме прясноизцедени сокове и плодове, богати на витамин С – кивита, лимони, ягоди, чушки, домати и други. При консумацията на сурова храна или такава, която е приготвена по принципите на суровоядството, хранителна левкоцитоза не се наблюдава. Затова е необходимо минимум 70 % от менюто ни да е сурова храна, а когато обядваме или вечеряме да започваме винаги с прясна салата. Така поне подготвяме организма си за храносмилане, внасяме известно количество ензими със суровите зеленчуци и левкоцитозата или не се проявява, или е в много по-малка степен. Ензимният дефицит и системната консумация с термично обработена храна води до хронична умора, бързо състаряване, апатия, понижаване на имунната система, цялостен здравословен дисбаланс и едни от главните причини за почти всички болести. За хората е изключително трудно да се откажат от готвената храна, но ако се намали до поне 20 % от менюто ни това ще подобри значително здравето ни.

2012.11.05 | 21:06

1
Значи ако жена ми не я бива в готвенето всъщност иска да ме направи на маймуна...

Добави коментар

Водещи новини