ЦРУ е под прицел заради реакцията си при инцидента в Бенгази

  • 03 ноември 2012 07:03

  • 3170
  • 0
ЦРУ е под прицел заради реакцията си при инцидента в Бенгази
©

Близо два месеца след смъртоносната атака срещу американското консулство в либийския град Бенгази в САЩ продължава горчив спор за това кой е виновен за допуснатите пропуски в сигурността, като погледите сега са насочени към ЦРУ и неговата роля в инцидента, коментира АФП.

След атаката, която бе извършена на 11 септември в Бенгази и при която загинаха четирима американци, сред които и американският посланик в Либия, президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, Държавният департамент и Пентагонът бяха подложени на критики.

Заради секретния характер на работата си, първоначално ЦРУ бе пощадено, но сега разузнавателната служба и нейният директор, бившият войскови генерал Дейвид Петреъс, трябва да се защитават.

В една от публикациите си американският вестник „Уол стрийт джърнъл” коментира, че прекомерните усилия за секретност на ЦРУ са довели до объркване при обезпечаването на сигурността на дипломатическата сграда и са попречили на размяната на информация с Държавния департамент.

Според вестника американската мисия в Бенгази е била по-скоро база на ЦРУ, отколкото дипломатическо ведомство, а повечето от служителите там са работели за разузнаването.

Държавният департамент е смятал, че има официално споразумение за това, че при необходимост ЦРУ ще осигури помощ за обезпечаването на сигурността, но тайните служби са имали друго мнение по въпроса, пише още вестникът.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3170 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини