Филмите на ужасите стават все "по-безкръвни"

  • 30 октомври 2012 18:58

  • 3382
  • 0
Филмите на ужасите стават все "по-безкръвни"
©

В дните около Хелоуин търсенето и предлагането на филми в хорър и трилър жанровете се усилва, но тази година с това проличава нова тенденция – те стават все по-лишени от насилие и все по-залагащи на психологизма, пише "Дневник", позовавайки се на "Ройтерс".

След успеха на нискобюджетния "Паранормална активност", сниман за 15 хиляда долара и натрупал приходи от над 107 милиона само в САЩ, публиката все повече се ориентира към сюжети, залагащи на очакването и мистерията, а не на кървави сцени. В момента по кината е четвъртата част на "Паранормална активност", а друго обсъждано заглавие в хорър жанра е "Sinister" с Итън Хоук в ролята на отчаян писател и баща, намерил видеозаписи, разкриващи, че в наетата от него къща има свръхестествени сили.

По-рано тази година също залагащият на съспеснса "Жената в черно" с Даниел Радклиф се превърна в най-касовия трилър във Великобритания за последните 20 години, а в момента се подготвя неговото продължение.

Според Хенри Джууст, втори режисьор на третата и четвъртата част на "Паранормална активност", публиката не търси насилието, тъй като през последните десет години е заливана от подобни филми.

Създателят на "Sinister" Скот Дериксън смята, че публиката все повече се интересува от "безкръвните" хоръри, за да избяга от често натоварващите новини за войни и брутални убийства. "Световните проблеми и проявите на насилие сякаш оставиха отпечатък върху американската реалност. Заради това филми като "Saw" вече не са това, което зрителите търсят", казва той пред "Ройтерс". "Публиката разбра, че чувството на съспенс може да е много по-увличащо, отколкото гледането на насилствени сцени".

И действително някога хитовата поредица "Saw" отбелязва вече двойно по-малки продажби, въпреки че бюджетите за снимането на последните филми постоянно нарастват. "Хората искат да се почувстват заинтригувани, а не отвратени", казва киножурналистът Брадли Джейкъбс.

Последвайте канала на

3382 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини