Кестените - полезни и вкусни

  • 29 октомври 2012 09:52

  • 2171
  • 0
Кестените - полезни и вкусни
©

Един от символите на есента са кестените. Освен конските кестени, които се срещат в парковете и често ни обстрелват, докато се разхождане, има няколко сорта, които се ядат. За тях има безброй много рецепти.

Кестените са единствените ядки, които съдържат витамин C. Най-известният ядлив кестен е Европейският сладък кестен.

Тези ядки съдържат минерали и антиоксиданти, и са нискокалорични, с ниско съдържание на мазнини. Ястията с месо и кестени повишават отделянето на енергия и са подходящи при диети.

В много сладкиши се добавят кестени. Един от най-известните е "Мон Блан" – ванилови целувки с пюре от кестени. За приготвянето на някои сладкиши се използва и кестеново нишесте, а в някои солени ястия се слага кестеново брашно. И тъй като кестените не са особено популярна храна у нас, може да се възползвате от сезона и да опитате нещо вкусно и полезно.

Според народния лечител Петър Димков "тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година".

Наследници на Петър Димков казват, че той непрекъснато носел в джобовете си по няколко кестена. Бил убеден в благотворното им влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

Сега се приема, че плодовете на кестена гонят неразположението. Наричат ги естествени успокоителни. С лечебна цел можем да си сложим под възглавницата 5-6 кестена.

Те са идеално средство за маски и лосиони. Те възстановяват отпуснатата, суха и чувствителна кожа. Много подходящи са при червенини по лицето, получени от неумели козметични намеси. Тези малки кафяви плодове имат рядкото свойство да свиват капилярите и едновременно с това да действат тонизиращо. Но за да са резултатни маските с кестени, трябва да се прилагат през ден, а лосионите – всекидневно, в продължение на две седмици.

Последвайте канала на

2171 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини