Днес четат присъдата срещу Николай Цонев

  • 29 октомври 2012 07:17

  • 870
  • 0
Днес четат присъдата срещу Николай Цонев
©

Софийски градски съд ще произнесе днес присъдите по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Той заедно със съдията Петър В. Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов са обвинени, че през 2010г. са дали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

Миналата седмица прокуратурата поиска 7 години за Цонев и Попов и шест години за Сантиров. Освен това обвинението поиска всеки един от тримата обвиняеми да заплати по 15 хил. лева в полза на държавата. Според прокуратурата има достатъчно доказателства, за да може съдът да вземе решение за налагането на присъди. Според прокуратурата начинът, по който се е развила сделката е, че парите са дадени от Николай Цонев, чрез Тенчо Попов. Петър Сантиров изпълнявал ролята на помагач, участвайки активно в различните срещи.

На 1 април 2010 г. тримата бяха задържани при специализирана полицейска операция, ръководена от заместник-градският прокурор Роман Василев. От видето, разпространено от МВР се видя, че при ареста на Тенчо Попов полицаите го изблъскаха в съседна врата, събориха го на пода, разходиха се по ръцете му докато е по лице на земята, сръгаха го с коляно в гърба, докато му извиваха ръцете, за да му сложат белезници.

При ареста на Цонев пък Роман Василев му каза: "Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като към всеки престъпник – долу на земята". Пред медиите той обяви, че "на разпети петък разпнахме трима". Малко след това Висшият съдебен съвет го "порица".Тогава ВСС реши да не налага по-тежка санкция на Василев, като намаляване на заплатата например, защото бил прокурор по много и тежки дела. В средата на май тази година Василев беше повишен в ранг "прокурор във ВКП и ВАП". Цонев е завел дело заради ареста си в съда в Страсбург.

Последвайте канала на

Novini.bg
870 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини