Опасните противогрипни ваксини на "Новартис" не са регистрирани в България

  • 26 октомври 2012 21:48

  • 1711
  • 1
Опасните противогрипни ваксини на "Новартис" не са регистрирани в България
©

Опасните противогрипни ваксини на швейцарската фармацевтична компания "Новартис" не са регистрирани за употреба в България. Това потвърдиха за БНР от министерството на здравеопазването.

На българския пазар се разпространяват противогрипни ваксини на две други фармацевтични компании. В четвъртък международните агенции съобщиха, че Германия, Италия и Австрия изтеглят от пазарите си ваксините на швейцарския концерн заради съдържание на токсично вещество.

Германия забрани продажбата на противогрипните ваксини "Агрипал" и Флуад" на "Новартис". Ваксините съдържали вредни примеси, които могат да предизвикат алергичен шок. Скандалът с противогрипната ваксина се разрасна в Германия, след като се оказа, че след ваксиниране, при някои пациенти са се появили опасни за здравето странични явления и алергични реакции. Все още не е ясно как са попаднали във ваксините предизвикващите алергичен шок вредни примеси - малки бели частици. Гражданите в Германия са обхванати от паника дали въобще да се имунизират тази есен и дали ваксинирането няма да се окаже повече вредно, отколкото полезно. В лекарските кабинети вече има 14 милиона дози противогрипна ваксина. Директорът на института, отговорен за безопасността на лекарствата в Германия "Паул Ерлих" направи изявление по обществената телевизия ARD, че в кабинетите вече няма от ваксината Агрипал и Флуат и след изтеглянето й от разпространение, останалата противогрипна ваксина е безопасна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1711 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.28 | 21:09

1
"вредни примеси - малки бели частици" - да не е стиропор?!?!?!? Е НЕМА ТОЛКОВА ПРОСТИ ПИСАЧИ, МАЙКО МИЛА, ГОСПОДИ БОЖЕ И ТРИСТА ХИЛЯДИ ДЯВОЛИ

Добави коментар

Водещи новини