Градският транспорт "поумнява"

  • 25 октомври 2012 16:29

  • 928
  • 0
Градският транспорт "поумнява"
©

Електронните билети са ключов елемент за създаването на единна и гъвкава система за пътуване в публичния транспорт на бъдещето, пише inews.bg.

До това заключение са стигнали експертите от германския технологичен концерн Siemens, които по-рано тази седмица представиха новата смарт система за пътуване eTicketing.

Представянето се състоя по време на световния ITS конгрес във Виена. С новата система германската компания демонстрира колко лесно ще бъде да се организира и фактурира индивидуално пътуване с помощта на специална нова смарт карта.

С нея пътниците ще бъдат таксувани единствено за маршрутите, по които използват и фактурите покриват всичко – от билети за влак и метро до заплащането на паркоместа и наемането на велосипеди.

Крайната цел е създаването на една удобна и лесна за използване алтернатива на личните автомобили.

Самата eTicketing смарт карта е с размерите на кредитна карта, която пътниците могат да използват, за да се регистрират за индивидуални пътувания.

Картата е работи благодарение на активен радиочестотен идентификационен чип (RFID), който позволява безпроблемното преминаване от услугите на една към услугите на друга транспортна компания или локална мрежа. С нея потребителите ще спестят време, тъй като трябва да се регистрират само веднъж и няма да им се налага да се занимават с различните системи за разплащания.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
928 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини