ГЕРБ иска от Дянков 30 млн. лв. за нови ясли и детски градини

  • 23 октомври 2012 15:52

  • 720
  • 1
ГЕРБ иска от Дянков 30 млн. лв. за нови ясли и детски градини
©

ПГ на ГЕРБ предлага на Министерството на финансите да бъдат  отпуснати 30 млн. лв. допълнително, предимно на общините, за  изграждане на ясли и детски градини. Това обяви пред журналисти  в парламента заместник-председателят на социалната комисия  Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Решението идва след вчерашните протести на майките, на които те поискаха помощите за отглеждане на дете на възраст между една и две години от следващата година да бъдат 310 лв., вместо 240  лв., както и по-високи детски надбавки.

Смятаме, че така е по-справедливо, защото вместо да даваме пари за обезщетение за гледане на дете, ще бъде трайно решен  проблемът с недостига на места в детските градини, обясни идеята на управляващите Ангелова. В момента, по думите й, ако се тръгне към повишаване размера на обезщетението от 240 на 270  лв. за около 42 хиляди майки, които го получават, ще се  необходими около 15 млн. лв. Ние предлагаме и ще настояваме  пред МФ да бъдат отпуснати двойно повече пари, но да се реши  проблемът на майките и децата, настоящи и бъдещи, подчерта заместник-председателят на социалната комисия.

Светлана Ангелова заяви, че засега не се обсъждало повишение на осигурителната вноска за общо заболяване и майчинство. В момента работници и работодатели плащат общ размер от 3,5 на сто от осигурителния доход за риска "Общо заболяване и майчинство". Ангелова не коментира информацията на министъра на труда Тотю Младенов за обмисляни от управляващите промени в модела за  семейно облагане, предвиждащи социални преференции, данъчни облекчения за многодетни семейства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
720 1

Коментари 1

Добави коментар
xa xa

2012.10.24 | 08:52

1
Остава след това да му поискат и деца.Ако той не може ( за шефа му се знае че не може) се обърнат към Станишев.

Добави коментар

Водещи новини