Отмениха стачката във ВМЗ - Сопот

  • 23 октомври 2012 12:36

  • 597
  • 1
Отмениха стачката във ВМЗ - Сопот
©

Отмениха едночасовата стачка във ВМЗ-Сопот. Тя бе насрочена за  която беше насрочена за 12:20 ч.

Вместо това в обедната почивка ще се проведе общо събрание, на което синдикатите ще запознаят работниците и служителите с реалното състояние на нещата в оръжейницата и ще обсъдят следващите си действия.

Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в предприятието Димитър Ангелов, цитиран от БНР.

Те обаче запазват стачна готовност с предупреждението за блокиране за час на подбалканския път в четвъртък.

След проведено предупредително общо събрание вчера работниците във ВМЗ получиха по 100 лева от заплатите си за август.

Фирмата дължи 1 700 000 лева за заплати на своите служители. Общо дълговете на дружеството са близо 100 милиона лева, а сметките им са запорирани от НАП.

3 200 души не са получили заплатите си за август, както и два аванса заради запор на сметките на предприятието. Синдикалисти от КТ "Подкрепа" призоваха приходната агенция да деблокира средствата, за да може заводът да работи и да изплати задълженията си. В противен случай работниците са готови да блокират Подбалканския път в района на завода.

Трайното решение със заплатите във ВМЗ-Сопот е приватизация на предприятитето, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той посочи, че ежедневно контактува с Министерство на икономиката и тази сутрин е говорил с изпълнителния директор на ВМЗ - Сопот. Малденов призна, че има забавени плащания за част от заплатите за месец август и двата аванса за септември и за октомври.

"Прави се всичко възможно. Буквално всеки ден той дава информация на работниците до къде са стигнали нещата. Това, което знам, че е разпоредил министърът на икономиката, е до края на месец ноември да бъде финализирана процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот. Това е кардиналното решение на този въпрос", посочи министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
597 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.23 | 15:31

1
Дадоха им по 50 евро(100 лв) и прекратиха стачката.Затова ще заничате в паницата на гърци,испанци и други.Родени сте за аргати и то,безплатни.Прави са тези от бизнеса-мачкане и дране до кокал.

Добави коментар

Водещи новини